Welke hulphonden zijn er in Nederland?
Anno 2022 zijn er veel hulphonden, in deze blog brengen we het verschil van het soort hulphond in kaart. De hond wordt veel meer ingezet dan waar wij weet van hebben.
Wat is een hulphond?
Hulphonden zijn speciaal opgeleide honden om mensen te helpen. Steeds vaker worden er honden ingezet om te helpen.
Het inzetten van hulp honden geeft veel voordelen. Eén van de grootste voordelen is dat de mensen hun onafhankelijkheid weer terug krijgen.
De hulphond is in 2 categorieën onder te verdelen. In de geleidehond en de assistentiehond.
Het grootste verschil is dat een geleidehond meer zelfstandige beslissingen moet nemen. De assistentiehond maakt ook zelf beslissingen maar werkt ook vaak op commando’s.
Welke hulphonden zijn er?
Er zijn veel verschillende situaties waarin hulphonden worden ingezet. In deze blog behandelen we de meest voorkomende soorten hulphonden.
De blindengeleidehond
Een geleidehond helpt blinden of slechtziende mensen. De baasjes kunnen dan samen met hun hond veilig overal naartoe gaan. Ook kan de hond helpen met de taken en de dagelijkse werkzaamheden in huis. Denk hierbij aan obstakels onderweg (takken, fietsen etc.)
De ADL Hond
Een ADL-hulphond is een hond die ondersteuning biedt bij de Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL).
Bijvoorbeeld:
- Openen en sluiten van deuren
- De wasmachine inladen en uitpakken
- Aan- en uitkleden van het baasje
- Boodschappen pakken
- Omdraaien in bed
De ADL-hulphond kan je assisteren bij deze handelingen. Het ene baasje heeft meer hulp nodig dan de ander. Een ADL-Hulphond is dus maatwerk.
De signaalhond
Een signaalhond is er om dove of slechthorende mensen erop attent te maken dat er een geluid is of is geweest.
Denk hierbij aan het volgende:
- Brandalarm
- Huishoudelijk apparatuur (wasmachine, oven etc.)
- Deurbel
- Wekker
- Voorbijkomend verkeer
- Telefoon
- Als je naam geroepen wordt.
De signaalhond doet zijn werk zowel in huis als buitenshuis.
De seizure- of epilepsiehond
Een seizurehond of epilepsiehond is speciaal getraind om mensen met epilepsie te waarschuwen en te helpen. Als er een epileptische aanval dreigt. Hij kan anticiperen op de aanvallen en daarmee valpartijen en secundaire schade voorkomen. De hond kan hulp inroepen door de alarmknop in te drukken. Ook kan de hond zijn baasje in een stabiele zijligging leggen.
De epilepsiehond kan de aanval vroegtijdig aan voelen komen. Hij waarschuwt zijn baas, door contact te maken en/of medicatie te halen om een aanval voorkomen. Het leven met een epilepsiehond geeft zijn baas een groot gevoel van veiligheid en vrijheid.
De diabetes hulphond
Waarschuwt diabetespatiënten als er een hypoglykemie en/of een hyperglykemie aankomt. De hond haalt dan medicijnen, hulp of duwt op een noodknop.
Een diabetes hulphond is getraind om een hypoglykemie en/of een hyperglykemie te herkennen. Dit door middel van lichaamsgeur. De hond kan deze geur vaak al ruiken voordat je zelf de verandering in je bloedsuikergehalte merkt.
De psychische hulphond
Helpt met moeilijke situaties in het leven, zoals nachtmerries of angstaanvallen op straat. De honden worden vaak ingezet bij de volgende stoornissen:
- Eetstoornissen
- PTSS
- Niet aangeboren hersenletsel
- Autisme
- Persoonlijkheidstoornissen
De therapiehond
Therapiehonden wonen niet bij de hulp behoevende. Maar bij de therapeut of de begeleiders die samenwerken met de therapeuten.
Therapiehonden kunnen worden ingezet in tal van situaties met als doel: mensen geruststellen, ondersteunen en stimuleren. De honden worden ingezet zowel bij kinderen als volwassenen.
Denk hierbij dat de aanwezigheid van de hond de cliënten tot rust brengen, een vertrouwensband kweekt en zij zichzelf daardoor ook makkelijker open kunnen stellen.
Training van een hulphond
Welke opleiding een therapiehond/geleidehond krijgt is afhankelijk van waar de hond voor ingezet wordt. De hond leert specifieke vaardigheden die ze nodig heeft bij het uitvoeren van haar taken als hulphond.
Gehoorzaamheid is erg belangrijk, daarnaast leert ze tal van commando’s.
In de trainingen worden verschillende situaties getraind. Zodat de hond tegen stootje kan en zich in elke situatie kan redden.
De Trainingshonden dragen vaak een dekje. Mensen weten zo dat het een hulphond is. Daarnaast mogen ze ook trainen in winkels, horeca en openbaar vervoeren en gebouwen.
Hulphonden dragen een vestje of een tuigje. Net zoals bij de trainingshonden dragen ze de tekst niet aaien of aanraken op hun kledingstuk.
Je eigen hond opleiden tot een hulphond is mogelijk bij verschillende organisaties.
Je hond krijgt eerst een geschiktheidskeuring. Gedrag, karakter en gezondheid zijn hierbij doorslaggevend. Als je hond is goedgekeurd, kan de opleiding beginnen. Praktijklessen met de hond en theorielessen voor de baas behoren tot de opleiding.
Welke organisatie houden zich bezig met hulphonden?
In Nederland zijn er een groot aantal organisaties die zich bezig houden met hulphonden. Hieronder vind je een aantal van deze organisaties. Als je op de naam klikt ga je door naar de website:
Stichting Gebruikers Assistentiehonden.
Stichting Personal Service Dogs
Assistentiehonden van Serge Gaus
Conclusie:
Hulphonden zijn onmisbaar in onze samenleving. De hulphond zorgt niet alleen voor de nodige taken en begeleiding. Maar heeft ook op sociaal vlak veel voordelen.
De hulphond zorgt voor gezelschap, verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid. Je wordt sneller aangesproken of geholpen met een hond. Met de ondersteuning van een hulphond word de kwaliteit van leven. Ook het sociale netwerk van de hulpvrager vergroot.