| |

De hond en de winter waar moet je op letten? + Kerst en Sint.

De winter is voor veel mensen de favoriete tijd van het jaar. Witte landschappen kunnen erg mooi zijn en de gezelligheid rond en tijdens de feestdagen zijn ook grote pluspunten. Maar de winter heeft ook nadelen en zelfs gevaren. Denk hierbij aan het gladde wegdek en onderkoeling. Niet alleen voor mensen zijn er gevaren ook voor onze honden zijn er gevaren en nadelen als het om de winter gaat.

Op deze pagina lees je alles wat met de winter en je hond te maken heeft. Denk hierbij aan Sinterklaas, Kerst, vuurwerk, sneeuw, ijs, kou en nog veel meer. Na het lezen van deze blog ben je goed voorbereid en kunnen jij en je hond de winter aan en weet je waar je extra goed op moet letten.


Is de winter voor elke hond hetzelfde?

Niet elke hond is hetzelfde de ene hond kan beter tegen de kou dan de andere hond. De grote van de hond en de vacht hebben hier ook een grote invloed op.

Kleine honden kunnen in het algemeen minder goed tegen de koud. De meeste kleine honden krijgen al kou verschijnselen bij 8 °C en kouder. Denk hierbij aan rassen zoals de Chihuahua.

Middel grote honden kunnen iets beter tegen de kou dan de kleine honden. Maar de eerste kou verschijnselen kunnen optreden bij 5 °C. Als het tegen het vriespunt gaat moet je deze houden ook extra goed in de gaten houden.

Grote honden kunnen in het algemeen goed tegen de koud. Ze hebben een dikkere vetlaag en kun lichaam verliest ook minder warmte ten opzichte van de middelgrote en kleine honden. Rond de 3°C kan de eerste verschijnselen van kou optreden. Bij vries temperaturen of nog lager kan ook de grote hond het koud krijgen of zelf onderkoeld raken.

Hierboven is een gemiddelde de vacht, leeftijd, een kale buik, de gezondheid en de bouw van de hond speelt ook een grote rol. Er zijn ook honden speciaal voor de kou gefokt en kunnen ook goed tegen temperaturen rond het vriespunt of zelfs lager.

Hieronder vind je een aantal rassen die goed tegen de kou kunnen:

  • Siberische husky
  • Akitia
  • Newfoundland
  • Samoyed
  • Keeshond
  • Chow Chow
  • Grote Pyreneeën

Hoe kun je zien als je hond het koud heeft?

Voor dat een hond onderkoeld raakt zitten nog wat stappen gelukkig kun je aan verschillende symptomen zien en merken dat je hond het koud heeft. Als je merkt dat je hond het koud krijgt is het verstandig zo snel mogelijk een warme plek op te zoeken en je hond in pakken in dekens. Laat je hond iets warms drinken, en geef eventueel je hond iets met suiker om energie te geven. Als je merkt dat het niet goed gaat met je hond neem dan altijd contact op met de dierenarts.

Hieronder vind je de symptomen die kunnen optreden bij kou en onderkoeling.

  • Rillen
  • De hond heeft pijn aan de oren, staart of poten
  • Bleke huid en blauw in een later stadium kan het ook rood en opgezwollen worden
  • Hijgen en kwijlen
  • Problemen met de ademen
  • Zwakke hartslag
  • De hond keert in zichzelf moeilijk of geen contact mee te maken
  • Lage lichaamstemperatuur

De lichaamstemperatuur van de hond ligt normaal gesproken tussen de 38 °C en 39 °C graden. Door inspanning en stress kan de temperatuur van je hond stijgen tot maximaal 1 graden. Bij kou daalt de temperatuur van het lichaam van de hond. Iets lager is geen probleem. Als de temperatuur onder de 37,5 graden zakt kunnen de eerst symptomen plaats vinden.

Als je hond symptomen krijgt zorgt dan voor extra warmte zoals hierboven staat omschreven en neemt voor de zekerheid contact op met de dierenarts. Honden met weinig vast rond de buik verliezen veel warmte via de buik, bij onderkoeling kun je het beste de buik van de hond goed inpakken met warme dekens.

Een hond kan zelf op een efficiënte manier de juiste temperatuur houden. Het bloed dat vanuit het hart wordt rondgepompt is warm; die warmte stroomt direct door naar de bloedvaten die het koude bloed weer afvoeren. Zo warmt het koude bloed al wat op voordat het hart bereikt is. Doordat de poten dichtbij het hart van de hond zit heeft de hond ook geen last van koude poten.


Tips voor buiten

De tips heb ik verdeeld voor buitenshuis en voor binnen ook heb ik een aparte hoofdstuk voor de gevaren gemaakt en zaken waar je extra om moet letten bij de kou en de winter. zodat het overzichtelijk en duidelijk blijft.

  • Als je gaat wandelen pas de wandeling aan op het weer en de grootte van de hond en het ras. Grotere honden en honden met een dikke vacht of een dubbel vacht kunnen makkelijk een grotere wandeling lopen in de winter. Voor kleinere honden en honden met een dunne vacht is een blokje om vaak ruim voldoende.
  • Als je hond alleen naar buiten gaat in de tuin laat haar dan niet te lang buiten en houd haar goed in de gaten dat ze het niet te koud krijgt. Sommige honden willen ook niet graag en lang naar buiten als het koud is.
  • Houden die last hebben van de kou kun je beschermen door te kiezen voor een sweater of een hondenjassen. Klik hier voor een groot assortiment jassen en sweaters
  • Zorg dat je hond droog is als ze naar buiten gaat dit voorkomt dat de poten of de vacht bevriest. Dit kan uiteraard wel voorkomen als je hond buiten nat wordt.
  • Overweeg om je hond schoenen aan te trekken tegen het zout en andere chemische strooimiddelen. Ook helpt het je voetzolen van je hond te beschermen tegen scherpe punten zoals van het ijs.
  • Naast hondenschoenen kun je ook kiezen om de voetzolen te beschermen met vaseline, die zorgt voor een beschermlaag
  • Als je hond buiten is, is het belangrijk dat ze in beweging blijft, blijf niet lang op 1 punt staan.
  • Voorkom het contact met het ijs voor je hond. Het kan leuk zijn als je hond aan het glibberen is op het ijs maar ze kan zich flink bezweren en blesseren, ook kan ze op deze manier sneller afkoelen.
  • Een nadeel van de winter is dat het sneller donker is, als jij met je hond gaat wandelen en het is donker of schemer zorg dat jullie goed zichtbaar in het donker. Er zijn verschillende lampjes verkrijgbaar voor de hond.
  • Knip lange lange weg bij de hond deze kunnen voor problemen zorgen. Denk hierbij aan de poten en de buiken. Bij vries temperaturen kunnen hier makkelijk sneeuwklompjes bij ontstaan. Dit is sneeuw dat vast aan de haren plakt en vast gaat vriezen. Dit kan pijnlijk zijn, je hond kan zo sneller afkoelen, maar ook moeilijker lopen en uitglijden.
  • Als je hond buiten leeft of veel buiten is zorg dan voor een goede buiten opvang voor je hond. Denk hierbij aan een hondenhok of een ander onderdak de schuur of een hokje bijvoorbeeld. Je hond kan zo schuilen en zich opwarmen als ze het koud heeft. Hieronder vind je een paar voorbeelden van hondenhokken.

Tips voor binnenshuis

Als het buiten koud is kun je binnen ook maatregelen nemen tegen de kou. Hieronder een aantal tips.

  • Zorg voor een aangename temperatuur binnen. Door de energie armoede besparen veel mensen op de stookkosten door de thermostaat laag te zetten en een extra trui aan te trekken. Dit is geen optie voor de hond. Voor de hond is het belangrijk dat het binnen en prettige temperatuur is en dat ze het niet koud krijgt. Zet haar mand ook niet op een tochtige plek neer.
  • Zorg er voor dat je hond op een mand of een deken kan gaan liggen als ze hier belang bij heeft. Zorg ook dat haar mond schoon en droog is. Een natte plek kan er voorzorgen dat je hond het koud krijgt.
  • Maak je hond altijd droog als ze van buiten weer komt. Dit voorkomt ook dat haar mand en of dekens nat worden. Je kunt kiezen voor een speciale honden föhn of een föhn voor mensen neem dan wel minimaal 25 centimeter afstand van de vacht en gebruik dat laagste stand.
  • Maak ook de voetzolen schoon van de hond, zout en chemische strooimiddelen kunnen gaan bijten.
  • Visolie (zalmolie) kan bijdragen aan een gezonde vacht voor je hond dit is vooral in de winter erg belangrijk.
  • Bij koud weer heeft het lichaam meer brandstof nodig om warm te blijven, je kunt je hond iets extra’s voer tijdens de winter. Het is wel verstandig dit te overleggen met de dierenarts, vooral als je hond al problemen heeft met het gewicht.
  • Naast een extra deken in de kamer voor je hond kun je er ook voor kiezen om je hond een trui aan te trekken sommige kleine honden kunnen moeilijk warm word of warm blijven een trui kan een goed alternatief zijn. Bekijk hier de hondentruien.

Wanneer en waar moet je extra opletten in de winter?

Hierboven heb je al diverse tips gelezen die je kan helpen om het prettig mogelijk te maken en te houden voor je hond tijdens de winter en de kou. Hieronder lees je de gevaren van de winter buiten de kou, sneeuw en ijs en waar je extra op moet letten tijdens de winter.

  • Niet alleen kleine honden zijn kwetsbaar dit geld ook zeker voor puppy’s, bij puppy kan een jas of een trui ook raadzaam zijn. Het zelfde geldt voor oudere honden die kunnen ook minder goed hun lichaamstemperatuur reguleren.
  • IJs en bevroren water is gevaarlijk voor het uitglijden, maar het ijs kan ook breken vooral als de laag nog erg dun is. Je hond kan hierdoor onderkoeld raken en in het ergste geval zelfs verdrinken.
  • Mensen gebruiken antivries voor de auto. ook kan er lekkages ontstaan waarbij antivries vrijkomt. Antivries heeft een zoete geur en kan aantrekkelijk zijn voor de hond. Pas hier mee op dit is zeer giftig voor de hond.
  • Zoutvergiftiging komt meer voor dat je zou verwachten bij honden. Je hond likt graag alles schoon, normaal zie je hier een kwaad in. Maar in de winter wordt er veel zout gestrooid om gladheid te voorkomen. De pekel kan aan de poten blijven kleven en je hond kan dit eraf likken. tussen de 1,9 en 3,7 gram zout per kilo lichaamsgewicht van de hond kan al fataal zijn voor je hond. De klachten kunnen tot 72 na inname beginnen. Veel voorkomende klachten zijn braken en diarree.
  • Zorg dat je hond niet te nat wordt tijdens het wandelen, op deze manier kan er snel sneeuwklompen ontstaan in de wacht van je hond bij temperaturen rond het vriespunt en lager.

De feestdagen

De feestdagen worden gezien als de leukste dagen van het jaar. Denk hierbij aan het sinterklaasfeest, de kerst en oud en nieuw. Hieronder lees je de gevaren tijdens de dagen en periode.


De gevaren met Sinterklaas voor je hond.

Sinterklaas het kinderfeest op 5 december, je zal denken wat zijn nou de gevaren voor je hond. Buiten dat de hond bang kan zijn voor de pieten of sinterklaas zijn er op dat gebied niet zoveel gevaren. Het gaat meer over de lekkernijen die er op tafel komen met deze periode.


Pepernoten.

De standaard pepernoot bevat normaal gesproken de volgende ingrediënten. Bloem, bakmeel,(basterd) suiker, speculaaskruiden, zout, boter en melk. Dit zijn niet meteen ingrediënten die gevaarlijk zijn, maar ook niet geschikt als eten voor je hond mede door de grote hoeveelheid suiker.

Suiker is een ingrediënt waar je hond niet teveel van moet binnen krijgen. Het is niet goed voor het hondengebit, het gewicht en de vacht van je hond.

Chocolade Pepernoten is een ander verhaal die zijn wel gevaarlijk, dit geldt ook voor truffel pepernoten. Aan deze pepernoten is chocolade/cacao toegevoegd. Cacao/chocolade is zeer gevaarlijk, dit is namelijk giftig voor de hond.


Chocolade letters en andere chocolade.

Veel lekkernijen tijdens de sinterklaas bevatten of zijn van chocolade. Hier boven hebben we al gelezen dat de chocolade pepernoten gevaarlijk zijn, dit geld voor de letters en alle andere producten met chocolade.

In chocolade zit het stofje theobromine, dit stofje wordt veel te langzaam afgebroken in het lichaam van je hond. Hieronder heb ik schema met welke onderstaande hoeveelheden de hond 40 mg theobromine binnen krijgt per kilo lichaamsgewicht. Deze hoeveel theobromine kan ernstige symptomen veroorzaken. (Bron: antigifcentrum.be.)

  • Witte chocolade: te verwaarlozen, hier zit heel weinig theobromine in.
  • Melkchocolade: 20 gram melkchocolade per kg lichaamsgewicht.
  • Pure chocolade: 5 gram pure chocolade per kg lichaamsgewicht.
  • Cacaopoeder: 1  gram per kg lichaamsgewicht.

Verschijnselen/symptomen van chocolade eten kunnen de volgende zijn: braken (kan zelfs met bloed), buikpijn, kwijlen, veel plassen, wankel lopen, veel drinken, rusteloosheid of juist hyperactiviteit, en een versnelde hartslag.

In ernstige gevallen kunnen er problemen ontstaan met het hart (ritmestoornissen), longen (benauwdheid), epilepsie aanval of zelfs de dood als gevolg.


Gezonde alternatieven.

Hoewel een paar peternoten niet kwaad kunnen zou ik het toch proberen te voorkomen en te kiezen voor gezondere alternatieven. Tegenwoordig zijn er veel lekkere en gezonde hondensnacks te koop, dit adviseren wij dan ook.

Wil je toch graag iets geven wat op een sinterklaas traktatie lijkt, dan kun je zelf ook pepernoten maken die geschikt zijn voor de hond.

Verzamel of maak zelf gruis van de brokken. Als je niet veel gruis hebt kun je de brokken in een blender of hakmolen doen. Voeg 1 of 2 eieren toe aan het gruis, dit is afhankelijk van de hoeveelheid gruis.

Meng het gruis en de eieren goed door elkaar heen. Maak hierna een stevige bal/pepernoten, de ballen of pepernoten zijn wel plakkerig. Uiteraard kun je zelf de vorm bepalen.

Leg de pepernoten op bakpapier en doe ze in een voor verwarmde oven op 150 graden ongeveer 30 minuten. Laat de pepernoten afkoelen en je hond kan er van genieten. De pepernoten zijn niet lang houdbaar, dus maak er niet te veel.


Gevaren met de kerst voor je hond.

De periode van kerst kent meer gevaren voor je hond dan met sinterklaas. Hieronder behandelen we de gevaren.


De kerstboom.

Veel mensen zijn er niet van op de hoogte, maar de dennennaalden kunnen giftig zijn voor zowel de hond als de kat. De meeste honden zullen niet aan de kerstboom knagen, maar de afgevallen dennennaalden kun wel een risico zijn. Ook zijn niet alle dennenbomen giftig, maar wel hou het wel goed in de gaten.

Zet daarom de voer- en waterbak niet in de buurt van de kerstboom en ruim de naalden dagelijks op als ze uit de boom vallen. Als je een boom met kluit hebt en je geeft de boom regelmatig water zorg er dan voor dat je hond dit water niet op gaat drinken. Dit water kan pesticiden bevatten. Bij grotere hoeveelheden of erg scherpe, harde naalden kunnen maag-darmklachten ontstaan.


Kerstplanten.

Er zijn sowieso veel planten die giftig kunnen zijn voor de hond, hier hebben wij al eens een lijst van gemaakt. Hier onder vind je de lijst met planten die het meest voorkomen met de kerst. Zet daarom voor de zekerheid de planten op een veilig plek waar je hond niet bij kan. Is je hond toch in aanraking geweest of van de plant gegeten heeft, zich anders gedraagt of symptomen heeft neem dan gelijk contact op met je dierenarts.

  • Kerstster (Euphorbia pulcherrima)
  • Hulst (Ilex spp.)
  • Maretak (Viscum album, mistletoe)

Lampen, snoeren, decoratie en kaarsen.

Met de kerst wordt er vaak groot uitgepakt door de mensen. Dit houdt in dat de kamer flink versierd wordt met allerlei decoratie, lampjes en kaarsen. Zorg ervoor dat je de snoeren en kabels goed verstopt, zodat je hond er niet bij kan komen. Dit is voornamelijk belangrijk met puppy’s, de meeste volwassen honden zouden hier niet snel aan knagen.

Zorg er ook voor als je de kamer of het huis verlaat dat je alle kerstverlichting en kaarten uit hebt. Veel kerst decoratie heeft kleine deeltje als het goed is laat je hond je huisraad staan. Maar met jonge honden weet je het nooit. Zorg er daarom voor dat je hond hier niet bij kan komen.

Pas ook goed op met nepsneeuw. Nepsneeuw is gifig, voorkom daarom dat je hond dit op kan eten. Dit geld ook voor de water- en voerbak zet het niet onder de nepsneeuw of in de buurt ervan. Het beste is geen nepsneeuw te gebruiken en dit te vervangen voor veiliger alternatieven.

Het kerstdiner.

De meeste hondenbezitters willen ook graag dat de hond lekker eet en wat extra’s krijgt met de kerstdagen. Maar pas wel op met mensen eten, dit is niet goed voor de hond. De kans is heel groot dat de hond ons eten heel lekker gaat vinden maar ons eten is veel te zout, kruidig en vet voor de hond.

Wil je toch iets extra’s geven koop dat een lekker bakje hondenvlees of paté en geef je hond dit als jullie aan het kerstdiner gaan.


Oliebollen.

Oliebollen hoort traditioneel bij oudejaarsdag, toch worden er ook steeds vaker oliebollen gegeten met de kerstdagen. Het is raadzaam om ook geen oliebollen aan je hond te geven. De rozijnen en krenten zijn giftig voor de hond en een kleine hoeveelheid kan al problemen veroorzaken.


Kersttip:

Hieronder vind je een erg leuk kerstcadeau voor je hond!


Vuurwerk.

Voordat ik het onderwerp vuurwerk uitgebreid behandel eerst een paar tips:

  • Blijf zelf kalm de hond kan jouw gedrag spiegelen.
  • Creëer een veilige plek voor je hond. Een extra deken in de mand of over de hond / bench kan ook helpen. De gordijnen dicht ’s avonds kan ook veel schelen.
  • Pas op met kalmerende medicatie de hond wordt vaak suf maar kan de angst wel blijven houden. Als je medicatie voor het vuurwerk aan je hond wil geven neem dat ieder geval contact op met je dierenarts.
  • Zorg dat de chip is geregistreerd, mocht je hond weglopen dan is de kans groter dat je hond sneller weer thuis is.
  • Ga niet om 00.00 uur lopen met de hond, maar kies een rustiger tijdstip en indien mogelijk laat de hond anders gewoon in de tuin haar behoeftes doen. Ga je toch met de hond wandelen zorg dan dat ze aangelijnd is.
  • Straf je hond nooit als ze bang is.
  • Geef je hond steun als je hond daar behoefte aan heeft of er om vraagt.
  • Zorg voor afleiding en laat je hond zelf kiezen waar wat ze wil gaan doen of waar ze wil gaan liggen.

Hoe weet je of kan je zien of je hond bang is voor vuurwerk?

Bij een groot aantal honden is het overduidelijk te zien of te merken dat je hond bang is voor vuurwerk. Bijvoorbeeld te beven in haar mand, loopt de hele dag met de staart tussen de benen. Zo zijn er nog wel veel meer voorbeelden als je hond bang is voor vuurwerk. Hieronder hebben wij de meest voorkomende gedragen waar je kunt merken dat je hond bang of gestresst is tijdens het vuurwerk en deze dagen.

  • Hijgen (zonder dat je hond het warm heeft)
  • Overdreven alert en waakzaam.
  • Onrustig, nerveus, zenuwachtig rond lopen.
  • Geen eetlust
  • Veel likken aan de lippen. Dit wordt ook wel tongelen genoemd.
  • Een lage houding, de oren plat of opzij
  • Veel geeuwen / gapen zonder ze dat moe is)
  • Weglopen
  • Gaat zich verstoppen

Welke voorbereidingen kun je treffen?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Je kunt in de weken en dagen voor dat het echte vuurwerk begint al diverse voorbereidingen treffen die het gemakkelijker kan maken voor de dag zelf.

Wellicht heb je jouw hond al geregistreerd doormiddel van de chip registratie. Heb je dit nog niet gedaan is het verstandig dit voor oudejaarsdag en het vuurwerk begint als nog te doen. Als je hond wegloopt en gevonden wordt kun je snel benaderd worden zodat jullie weer snel samen zijn.

Hieronder vind je een aantal adviezen die je al van te voren kun uitvoeren of toepassen.


Afleiding regelen.

Zorg dat je op de dag zelf afleiding hebt. Dit kan een nieuw speeltje zijn of haar favoriete snacks. Een paar aanraders zijn de Kong een rubber speeltje waar je ook wat lekkers in kan doen. De Spuitbus is een echte aanrader onze hond Lexi vind de kaas smaak het lekkerste.

Kauwbotjes en gedroogde kauwsnack werken ook heel goed hier kunnen ze een hele tijd actief mee bezig zijn waar ze minder op de geluiden om hun heen letten.

Als laatste tip voor de afhandeling zijn puzzel spelletjes we hebben hier al eens een blog overmaakt. Ook hier is de hond vaak zo actief mee bezig dat ze de rest vergeet.

Als je geen extra afleiding voor je hond in huis hebt is het verstandig om dit voor die tijd aan te schaffen dan kun je het gaan geven als het vuurwerk begint en je hond zenuwachtig of angstig begint te worden.

Train met vuurwerk geluiden.

Onze hond lexi is erg bang aangelegd maar voor vuurwerk is ze niet bang. Ze gaat deze dagen ook net zo graag als anders na buiten. Wat hiermee heeft gespeeld dat wij vrij dichtbij een oefenterein van defensie wonen waar met regelmaat nog geschoten wordt. Lexi is van kleins af aan gewend aan knallen / schieten. Zijn de geluiden wel anders en zachter maar dit heeft zeker mee geholpen.

Niet iedereen heeft deze luxe, maar gelukkig kun je thuis ook oefenen. je kunt al een tijdje van te voren met regelmaat vuurwerk geluiden laten horen. Eerst heel zacht en kort en bouw dit rustig op. Op You-Tube zijn er veel vuurwerk filmpjes. Ook zijn er diverse cd’s verkrijg met vuurwerk geluiden. Je kunt ook vuurwerk geluid gratis downloaden. Deze vuurwerkgeluiden staan de cd van Sarah Heath en Jon Bowen beide zijn gedragsdeskundigen.

Het geleidelijk laten wennen aan vuurwerk geluiden heeft ook een naam namelijk desensiteren. Het geluid hoeft niet alleen de angst en stress te verkozen het kunnen ook de trillen, de geur en de lichtflitsen zijn. Voor deze aspecten is het lastiger om je hond aan te laten wennen. Voor de flitsen kun je het huis zo donker mogelijk maken dan het minder op valt. Maar hier is lastig op te oefenen en te trainen.


Gedragskundigen

Als je weet dat je hond erg anstig is en je hebt van alles al uitgeprobeerd en niets blijkt te werken kun je altijd nog voor een gedragskundige kiezen. Een gedragskundige zou ook veel van de tips die wij geven hanteren en gebruiken om je hond minder angstig en gestres te laten zijn tijdens het vuurwerk, Wil je meer informatie over de werkwijze en de mogelijkeid neem dan contact op met een gedragskundige of de hondenschool bij jou in de buurt.


De tips voor je hond betreft het vuurwerk!

Hieronder vind je aantal tips die je kunt toepassen om het je hond zo prettig mogelijk te maken tijdens oudejaarsdag en eventueel de dagen ervoor als het eerder begint.


Afleiding.

In de voorbereiding heb ik het al over de afleiding gehad. Afleiding is een belangrijk onderdeel hoe je de hond goed de dag door kan loodsen. Ook samen spelen kan hierbij helpen. Lekker met de bal gooien, samen puzzelspelletjes maar met de touw kun je ook lang spelen. Een goede kluif kan haar ook lang bezig houden.


Je hond uitlaten op oudejaarsdag.

Op sommige plekken wordt bijna de hele dag vuurwerk afgestoken. Als je hond bang is voor vuurwerk kan het ook een hele klus zijn om maar mee na buiten te krijgen. Heel belangrijk je moet je hond nooit dwingen.

Als je ergens woont waar veel vuurwerk wordt afgestoken houd de wandelingen dan kort. Porbeer de drukke vuurwerk moment ook te voorkomen en de plekken waar veel wordt afgestoken.

Voor savonds is het verstandig om rond 22.00 uur de laatste wandelingen te doen anders snachts na 02.00 uur wanneer het weer rustiger wordt met het vuurwerk. Als je een tuin hebt kun je er ook voor kiezen om deze dag de tuin haar behoeftes in de tuin te laten doen en een dag het wandelen overslaan.

Ook kun je er voor kiezen om na een aflegen bos te gaan waar geen of weinig vuurwerk wordt afgestoken. Zo kan je hond zich toch lekker uitleven zonder angst en stress.

Het is het een aanrader om de hond aan de riem te houden met deze dagen zodat als ze schrikt niet wegloopt.

Je hond zal zeker zijn behoeften moeten doen. Het is slim om je hond in elk geval aangelijnd uit te laten. Als hij dan schrikt, rent hij niet weg. We raden je aan om je hond na 22 uur ’s avonds niet meer uit te laten.


Creëer een veilige en rustige omgeving.

Als je hond erg bang is kan ze de behoefte krijgen om weg te kruipen. Hoe vervelend het ook kan zijn laat het gewoon toe. Je hond dwingen om ergens te gaan zitten is niet verstand. Laat je hond zelf kiezen waar ze zich het prettigst voelt.

Je kunt wel de volgende acties ondernemen om haar op het gemak te stellen. De gordijnen te sluiten de televisie of radio aan te doen zodat het geluid minder opvalt. Een deken over de plek waar je hond ligt of wegkruipt kan vaak ook helpen. Sommige honden hebben behoefte aan jou geur je kan een kleding stuk van jou bij de hond leggen bijvoorbeeld in de mand waar ze ligt. Dit kan een extra veilig gevoel geven.

Laat je hond ook zo min mogelijk alleen. Als het niet hoeft helemaal niet.


Medicatie.

Dit is een lastig punt als je hond helemaal de weg kwijt is van de angst zou het een oplossing kunnen zijn. De medicatie kan de angst verminderen. Als dit het geval is neem dan contact op met je dierenarts.

Kalmerende medicatie wordt ook vaak afgeraden, je hond wordt wel verdoogd maar het gehoor blijft het zelfde hoger. In sommige gevallen wordt het gehoor zelf gevoeliger voor geluid. De kans is dan groot datje hond nog angstig is maar er niet meer goed op kan reageren.

Om dit te voorkomen raad ik echt aan om contact op te nemen met de dierenarts als je echt geen andere oplossing ziet en niet zelf zomaar medicatie gaat aanschaffen en gebruiken.


Blijf zelf ook rustig.

Dit klinkt vanzelfsprekend maar als je hond in paniek is kan het behoorlijk lastig zijn om zelf rustig te blijven.Gedraag je zo normaal en kalm mogelijk. Dit betekend uiteraard niet dat je de hond moet negeren. Probeer zoveel mogelijk normaal met haar om te gaan of er niets aan de hond is. Als je hond zelf aandacht zoekt voor troost of een knuffel is dat ook helemaal goed. Staf je hond nooit als je angstig of gestrest is.


Wat moet je absoluut niet doen met je hond tijdens het vuurwerk.

In de bovenstaande onderwerpen heb je al veel gelezen wat juist goed is of niet goed of juist minder goed is als het om vuurwerk en honden gaat.

Hieronder heb je nog een aantal tips die je beter kan voorkomen die we nog niet behandld hebben.


De flooding techniek:

Regelmatig hoor en lees ik over de flooding techniek. Dit is een het confronteren van je hond maar haar angst. In het geval met vuurwerk wordt dit juist afgeraden. Dit kan de angst alleen maar verergeren en vervelende gevolgen hebben. (Ik ben sowieso niet echt voorstander van flooding.


Groepscursus

Bij de voorbereiding heb ik het gehad over gedragsdeskundige en de hondenschool. Een cursus of workshop volgen betreft vuurwerk kan je hond een stuk verder helpen. Alleen het is niet aan te raden om dit in groepsverband uit te voeren.

De instructeur kan niet alle honden tegelijk in de gaten houden en er op de juiste manier er op inspringen. Het kan ook nog eens gebeuren dat de andere honden de angst bij je eigen hond verergerd.


Negeren van angst

Als je hond om aandacht of troost vraagt heeft ze er behoefte aan. Troosten mag. Fysiek contact als je hond het zelf op zoekt is helemaal niet verkeerd. Je kunt proberen met afleiden de hond proberen op andere gedachten te brengen zodat ze niet verdrietig, gestrest of angstig blijft.


Verzekering voor je hond

Als je een hond hebt, wil je er ook graag goed voor gaan zorgen. Helaas kan je hond ziek worden of er kan iets gebeuren. Naast dat dit erg vervelend is voor de hond en voor jou kan het ook een behoorlijke kosten post worden.

Denk hierbij aan een afspraak bij de dierenarts met eventuele medicatie en een behandeling. Daarom is het verstandig om eens na te denken over een honden verzekering, zo dek je veel onverwachte kosten af. 

Bekijk hier één van de betere hondenverzekeringen van dit moment. Voor een klein bedrag in de maand ben je verzekerd als je hond naar de dierenarts moet of een behandeling krijgt.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie