De gevaren van pasen en het voorjaar / de lente voor je hond.
Tijdens de winter verheugen veel mensen zich op het voorjaar / de lente en de eerste feestdagen van het nieuwe jaar, namelijk het paasfeest. Het voorjaar heeft heel veel voordelen, het weer wordt mooier, de omgeving veranderd wat het wandelen ook weer extra mooi maakt.
Maar niet alles is rozenkleur en maneschijn, er vormen namelijk ook gevaren in de lente / voorjaar en tijdens pasen voor je hond. De grootste gevaren voor je hond in deze periode heb ik voor je op een rij gezet.
De Lente / Voorjaar
Er wordt oorspronkelijk over de lente en het voorjaar gesproken in de periode van eind maart tot eind juni. De gevaren en risico’s die hier onder worden genoemd zijn uiteraard niet alleen deze periode, maar kunnen ook in andere periodes spelen. De gevaren en risico’s worden uitgebreid beschreven met diverse tips dit allemaal om je een goed beeld te geven.
De Berenklauw
Er zijn 2 soorten berenklauwen, de reuzenberenklauw (5 meter hoog) en de gewone berenklauw (2 meter hoog). De berenklauw is te vinden in onze natuur vanaf juni tot oktober. Je kunt de berenklauw herkennen aan de witte bloemschermen en grote behaarde bladeren. De stengels van de reuzenberenklauw zijn te herkennen aan de rode vlekken. De berm komt het meeste voor langs de waterkant en in bermen, maar wordt ook steeds vaker gezien in de stedelijk gebied.
De grote boosdoener is het sap van de berenklauw. Het sap maakt de huid gevoelig voor zonlicht. Als je hond in aanraking is gekomen met het sap van de berenklauw merk je meestal na 24 uur de eerste symptomen. De symptomen zijn rode-, jeukende vlekken en of blaasjes. Het proces zet zich voort en er kunnen zelfs zwellingen en blaren ontstaan die op brandwonden lijken. De genezing kan lang duren 1 à 2 weken. Als het sap in de ogen terecht komt kan je hond zelfs blind worden.
Bij het vermoeden van aanraking met de berenklauw kun je het beste gelijk contact opnemen met de dierenarts. Wat je in ieder geval intussen zelf kan doen is spoelen met lauw water en zoveel mogelijk zonlicht vermijden. De dierenarts kan je hond iets geven voor de pijn als dit nodig is. Het sap van de berenklauw kan veel schade maken en pijn veroorzaken, zelfs zoveel dat je hond ervan in een shock kan raken.
Als je berenklauwen ziet bij losloopgebieden of bij honden uitlaatvelden kun jij hier melding van maken bij de gemeente om deze planten te laten verwijderen. Normaal gesproken wordt hier snel en adequaat op gereageerd.
Teken
De teek is een vervelende parasiet voor zowel de hond als de mens. Het beestje is een 8 potige spinachtige parasiet. De teek houd zich op in struiken en grassen. Zodra de temperatuur boven de 8 à 10 graden komt worden de teken actief. De periode dat er veel teken actief zijn is dan ook vanaf maart tot en met oktober.
Wanneer de hond voorbij loopt laat de teek zich vallen en nestelt zich in de huid om bloed te zuigen. De plek waar de teek zich vasthecht zorgt voor irritatie, daarnaast kan de teek ook ziektes overbrengen zoals de ziekte van Lyme.
De teken zitten meestal bij de oren, nek, kop, oksels, lies en poten. Uiteraard zijn ook andere plekken mogelijk. De teken zijn kleine beestje van 1 millimeter tot 1 centimeter groot. Het duurt normaal gesproken 24 uur voordat de teek zich vast bijt in de hond tot die tijd kun je de teek eenvoudig verwijderen zonder dat de teek ziekte kan overbrengen. Daarom is je hond dagelijks controleren op een teken ook erg belangrijk, vooral na een wandeling in bosrijke omgevingen.
Als de teek al heeft toegeslagen kun je deze het beste zo snel mogelijk verwijderen. Dit is het makkelijkst met een tekentang. Trek de teek er voorzichtig uit zodat je het hele lijft meeneemt gebruik geen middelen bij het verwijderen. Na het verwijderen van de teek kun je het beste de plek ontsmetten met bijvoorbeeld alcohol.
Blauwalgen
De blauwalg wordt vaak onderschat maar kan je hond erg ziek maken. Blauwalgen zijn microscopisch kleine organismen die vooral voorkomen in zoet en stilstaand water bij hoge temperaturen.
De blauwalg kan giftige stoffen afscheiden die voor veel irritatie en misselijkheid kan zorgen. De hond kan in aanraking komen met de blauwalg door het besmette water te drinken of in te slikken. Ook kan je hond ziek worden door vacht schoon te likken na het zwemmen in besmet water.
De meeste blauwalgen groeien optimaal in stilstaand en voedselrijk water bij temperaturen tussen de 20 en 30 graden Celsius en komen na een lange warme periode meestal tot bloei. Over het algemeen is blauwalg goed te herkennen aan de kleur. De kleur kan wel variëren en hoeft niet altijd blauw te zijn, het kan ook lichtblauw (bijna wit), groen, turquoise en roodbruin zijn.
Als de blauwalg nog in een begin stadium is kan het makkelijk over het hoofd gezien worden. Zodra het bekend is dat er blauwalg in een water aanwezig is wordt hier ook vaak voor gewaarschuwd. Vaak gebeurd dit met waarschuwingsborden.
De klachten en symptomen die een hond kan krijgen na aanraking met blauwalg zijn irritaties aan de ogen, oren, huid, slijmvliezen. Ook misselijkheid, koorts en diarree kan ontstaan. Gemiddeld houden de klant een dag of 5 aan. Als je het niet vertrouwd neem dan contact op met de dierenarts voor advies.
Op zwemwater.nl vind je actuele informatie over het besmet en veilig zwemwater.
Warmte
Vroeger sprak je alleen over warmte tijdens de zomerdagen maar nu kan er ook al een diverse warme dagen voorkomen in het voorjaar. Honden kunnen moeilijker hun warmte kwijt dan wij mensen en lopen daarom een grotere kans om oververhit te raken. Hoewel de kans het grootste is in de zomer en tijdens een hittegolf kan dit uiteraard ook plaats vinden in de Lente.
Lees op onze blog warm weer en honden alles over oververhitting, de symptomen wat je het beste kunt doen en wat je vooral niet moet doen met de warmte.
Jonge dieren in de natuur
Vanaf maart komt de eerste golf met nieuwe levens in de natuur. Dit is ook een van de redenen dat in veel natuurgebieden honden verplicht aangelijnd moeten worden. Ook zijn er vaak diverse gebieden afgesloten voor wandelaars en natuurliefhebbers omdat hier vogels broeden bijvoorbeeld. Honden kunnen de broedende vogels en andere wilde dieren die zwanger zijn of al jongen hebben opjagen en verstoren.
Ook kan de hond worden aangevallen door bijvoorbeeld een kudde wilde zwijnen of ganzen als de dieren zich in gevaar voelen. Dit kan ook het geval zijn bij wolven die in het voorjaar welpen krijgen. Nu helemaal de wolf aan terrein en populatie wint.
Daarom is aangelijnd wandelen met je hond in natuurgebieden ook zeer belangrijk niet alleen voor de natuur n de andere dieren maar ook voor de veiligheid van je eigen hond en jezelf.
Eikenprocessierups
De eikenprocessierups is niet alleen een gevaar voor de mens ook de brandharen kunnen voor veel problemen zorgen bij honden. De haren van de processierups hebben weerhaakjes die makkelijk in de huid kunnen binnendringen en al na enkele uren voor veel irritaties en pijn kunnen zorgen.
De (brand)haren zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang, elke rups heeft er honderdduizenden tot een miljoen. Je hond hoeft niet direct in aanraking te komen met de rups de brandharen kunnen ook op de hond vallen of zweven door de lucht. Naast dat het problemen kan geven aan de huid kan het ook terecht komen in de luchtwegen en de ogen van de hond.
De periode van de processierups is van mei tot ongeveer half augustus. De plekken waar je het meeste last hebt van de rups zijn langs lanen, in parken, op campings, bij scholen etc. Gek genoeg zie je weinig processierupsen in grote eikenbossen waar veel eikenbomen staan, hier zijn veel natuurlijke vijanden zoals de koolmees en de sluipwesp.
De symptomen van de brandharen zijn:
- Zwelling en roodheid van de lippen en het slijmvlies in de bek van je hond.
- De tong kan gaan zwellen en er kunnen blaren ontstaan.
- Veel jeuk (kan ook pijn doen)
- Veel speeksel en moeite krijgen met slikken. (kwijlen)
- Diarree en koorts.
- Huidklachten (komen niet veel voor bij honden).
- Rode ogen en/of ontstoken ogen.
Als je een vermoeden hebt dat je hond in aanraking is geweest met de brandharen van een eikenprocessierups spoel je hond dan zeer goed af met veel water gebruiken zelf voor de veiligheid handschoenen. Neem ook contact op met de dierenarts vooral als de symptomen verergeren en als je het niet vertrouwd.
Grasaren
Een grasaar wordt ook wel een kruiper genoemd. De grasaar kom je vaak tegen in hoog doorgegroeid gras. Er zit een scherpe punt aan waardoor het door de huid van je hond heen kan prikken. Door de vorm van de grasaar kan deze alleen maar vooruit als die eenmaal in de huid zit en valt er dus niet zomaar vanzelf uit. De honden met een langere vacht en lange oren lopen de meeste kans dat de grasaar in hun huid terecht komt. De grasaar kan vervelende ontstekingen en pijn veroorzaken.
De wilde grassoorten zoals de grasaar komen vanaf half juni t/m augustus voor. In deze periode komende zijn de meeste grasaren, maar als er grasaren in het gras achterblijven kan je hond er ook in de herfst of zelfs in de winter er mee in aanraking komen. Dus let goed op bij het hoge wilde gras.
Het voorkomen van grasaren blijft lastig, je zou plekken met bloeiend gras kunnen proberen te vermijden.
Het is in ieder geval verstandig je hond goed te controleren na elke wandeling. Dit geldt zowel voor vlooien/teken, maar ook voor de grasaar stukjes. In aantal gevallen kun je de grasaar nog snel verwijderen voor dat het in het lichaam gaat verder kruipen.
De Lichaamsdelen met de meeste kans op grasaren bij je hond?
Soms merk je in het begin weinig van de grasaren, maar meestal is het direct al een gevoelige plek. Als je grasaren bij je hond hebt ontdekt probeer dan eerst zelf of je de grasaren kunt verwijderen. Lukt dit niet of durf je het niet aan, neem dan contact op met je dierenarts.
In feite kan de grasaar overal door de huid een prikken. Toch zijn er plekken waarbij de grasaar het meeste voorkomt:
De oren:
.De grasaar is bij de oren het meestal snel te ontdekken aan de volgende symptomen:
- De hond schudt met zijn kop / klappert met de oren.
- De hond wrijft met haar oor langs voorwerpen.
- De hond heeft pijn bij het krabben.
Als er een grasaar in de oren van de hond terecht is gekomen is dit vaak erg pijnlijk en is dit vaak ook gelijk aan het gedrag van de hond te merken. De oren zijn erg gevoelig bij de hond en snel handelen is voornaam je wilt namelijk niet dat de grasaar verder kruipt in het oor. De dierenarts kan met een smal tangetje vaak de grasaar eenvoudig verwijderen. Als de grasaar niet te diep en pijnlijk is kan dit in sommige gevallen ook zonder verdoving.
De tenen
De grasaren kunnen met het wandelen makkelijk tussen de tenen van je hond terecht komen. De hond zou fanatiek gaan krabben of likken als de grasaren tussen de tenen terecht zijn gekomen.
De hond kan ook mank gaan lopen en je kan soms ook een insteekgaatje in de huid ontdekken. Door het vele likken van je hond aan de tenen waar de grasaren zitten kan het voorkomen dat de grasaar er vanzelf uitvalt.
In een vroeg stadium is het ook mogelijk dat je zelf met een pincet de grasaren kan verwijderen. Wel goed opletten dat er geen weerhaakjes achter blijven.
Mocht het niet met de pincet lukken of zit de grasaar er al te ver in. Neem dan contact op met je dierenarts.
De ogen
De ogen één van de vervelendste plekken waar de grasaar terecht kan komen. Als je hond met haar poot veel in haar oog wrijft. Is er een kans dat er een zaad van de grasaren in het oog terecht is gekomen. In eerste instantie kun jezelf kijken of je iets ziet. Vaak verdwijnt het zaadje snel achter het derde ooglid.
Zie je niks aan het oog van je hond maar blijft we wel wrijven en klachten houden dat is het verstandig contact met je dierenarts op te nemen. Je wilt namelijk voorkomen dat het zaadje in het oogslijmvlies komt en of dat je hond het zicht kwijt raakt. Een grasaar in het oog kan vervelend pijn doen en in ergere gevallen ook behoorlijk ontsteken boven of achter het oog van je hond.
De neus
In de blog verkouden, hoesten en niezen wordt er geschreven dat niezen een symptoom kan zijn van de grasaren.
Met het wandelen kan een grasaar in de neus van de hond terecht komen. Als een grasaar in de neus terecht is gekomen kan de hond veel last hebben.
Door het niezen kan het voorkomen dat de grasaar er uit gaat komen. Als de klachten niet minder worden en de grasaren er niet uitkomen is de dierenarts bellen de beste optie.
De dierenarts kan de grasaar wel verwijderen bij je hond. Dit gebeurt in bijna alle gevallen onder narcose. Zodat de dierenarts rustig en zorgvuldig te werk kan gaan. Om te voorkomen dat er deeltjes achter blijft.
Hooikoorts (atopie)
Niet alleen mensen kunnen last krijgen van hooikoorts het komt ook voor bij honden. De rond reageert wel anders op hooikoorts dan wij mensen, ze krijgen geen loopneus bijvoorbeeld. Bij de hond uit het zich vooral met jeuk dit kan leiden tot extreem likken en krabben tot aan kale plekken.
Bijna het hele jaar kan hooikoorts dit verschilt wel per pol je hond hoeft niet voor alle pollen allergisch te zijn de pollen.
Hieronder heb je een lijstje met symptomen die kunnen duiden op hooikoorts.
- Veel jeuk vooral bij de zijkanten van de snuit, oren, oksels en de achterkant
- Irritatie bij de voetzolen
- Oor infecties
- Irritatie aan de huid,
- Irritatie en jeuk aan de ogen
Bespreek met de dierenarts was je het beste kunt doen bij de bovenstaande irritaties, je dierenarts kan bijvoorbeeld een huidallergietest uitvoeren om te ontdekken waar je hond precies allergisch voor is. zodat je ook een goed behandelplan kan krijgen.
Adderbeten
Het komt gelukkig niet veel voor maar ij warm weer is er altijd een risico op adderbeten in gebieden waar de adder leeft. Adders zijn te herkennen aan de donder zigzagstrepen die over hun rug lopen. In Nederland zijn er verschillende gebieden waar de adders leven, op de verspreidingskaart van de RAVON zie je waar de meeste adders leven.
Symptomen na een adder beet zijn:
- Pijn,
- Odeem (vochtophoping / zwelling)
- Hematoonvorming op de plek waar de hond gebeten is
De klachten kunnen al ontstaan na enkele minuten na de beet. Als het gif van de adder in de bloedbaan terecht is gekomen kan dit leiden tot een acute shock, je dient dan direct contact met de dierenarts op te nemen. Dit is een levensbedreigende situatie. Blijf rustig nadat je hond gebeten en probeer je hond ook rustig te houden zodat de bloedsomloop niet versneld wordt. Neem ook zo snel mogelijk contact met de dierenarts op als je hond niet in een shock raakt. Je dierenarts kan dan bekijken of een behandeling nodig is of niet.
Pasen
In de periode van het voorjaar valt ook ons eerste feestdagen van het nieuwe jaar namelijk het paasfeest. Pasen heeft veel minder gevaren dan de kerst en sinterklaas maar tijdens de Pasen liggen er ook gevaren op de loer.
Chocola
Chocola is met Pasen vaak ook in grote aantallen aanwezig naast chocolade paaseieren heb je vaak nog veel meer snoepgoed en lekkernijen met chocolade.
Chocolade bevat de stof theobromine, hoe donkerder (puurder) de chocolade hoe hoger de concentratie is. Witte chocolade bevat geen tot weinig theobromine. Je hond kan erg ziek worden van het eten van chocolade. De hoeveel van chocolade speelt ook een grote rol, een klein blokje kan bij een chihuahua al veel ellende veroorzaken terwijl een grote hond hier geen last van hoeft te hebben.
De symptomen die je hond kan krijgen bij het eten van chocolade zijn:
- Rusteloosheid
- Diarre
- Braken
- Trillen
- Kwijlen
- Veel plassen
- epilepsie-aanvallen
- In de ergste gevallen kan het zelfs dodelijk zijn.
Eieren
Hieronder informatie over de eieren en de verschillende bereidingswijzen.
Rauwe eieren
Diverse honden eigenaren geven regelmatig een rauw ei aan hun hond. Dit moet een positief effect hebben op de vacht van de hond deze moet dan extra glanzen. Rauwe eieren kunnen klachten veroorzaken bij de maag en darmen van de hond.
Normaal gesproken moet de spijsvertering van een hond het rauwe ei prima verwerken, alleen sommige honden hebben een gevoelig maag- en darmkanaal en kunnen dus last krijgen van rauwe eieren.
Naast de gevoeligheid is er nog een gevaar waarom je voorzichtig moet zijn met rauwe eieren. Eieren kunnen een salmonella bacterie bevatten. De kans in Nederland is tegenwoordig niet meer heel groot volgens het voedingscentrum bevatten ongeveer 3 op de 10.000 eieren salmonella.
De kans op een besmetting is klein, daarin tegen kan je hond wel goed ziek worden van de bacterie. Bij het koken of het bakken van eieren dood je de bacteriën.
Gekookte en gebakken eieren.
Af en toe een gekookt ei voor je hond zonder schil kan geen kwaad. Het ei geeft naast de gezondheidsvoordelen ook een verzadigd gevoel, want eiwit vult goed.
Sommige honden vinden een gekookt ei niet lekker een gebakken ei kan een alternatief zijn. Pas wel op met olie en boter dit is niet goed voor de hond dit geldt ook voor zout en de eventuele kruiden.
Mag een hond eierschalen eten?
De schil van het ei kan op zich geen kwaad, mits het kleine stukjes of gemalen is. Grote stukken kan schade maken bij de hond (zoals in de keel of onderweg naar de maag) of vast gaan zitten.
De eierschil bevat calcium en andere goede mineralen dit is goed voor de botten, tanden, tandvlees en spieren.
Geef wel alleen de schil van rauwe eieren en geen schil als je het ei gekookt hebt. Geef dan het ei altijd zonder schil aan je hond.
Paasdiner en andere lekkernijen
Het is verleidelijk voor je hond om het eten van tafel te pakken, maar voor sommige baasjes is het ook moeilijk om je hond niets lekker van tafel te geven of de restjes.
Het meeste eten voor ons mensen is niet geschikt voor de hond het bevat veel zout en vetten die niet gezond zijn voor de hond. Het is dan ook af te raden om je hond mee te laten eten. Naast dat het niet gezond is, is het menselijke eten ook een dik makkertje voor de hond. Een aantal etenswaren zijn zelfs giftig voor je hond naast chocolade is ook de zoetstof xylitol erg gevaarlijk naast kauwgom zit het vaak ook in snoepjes en andere lekkernijen die ook met de Pasen vaak op tafel staan.
Uiteraard zijn er nog veel meer producten die giftig en gevaarlijk voor je hond zijn. Bekijk onze blog met gevaarlijk etenswaren voor honden.
Verzekering voor je hond
Als je een hond hebt, wil je er ook graag goed voor gaan zorgen. Helaas kan je hond ziek worden of er kan iets. Naast dat dit erg vervelend is voor de hond en voor jou kan het ook een behoorlijke kosten post worden.
Denk hierbij aan een afspraak bij de dierenarts met eventuele medicatie en een behandeling. Daarom is het verstandig om eens na te denken over een honden verzekering, zo dek je veel onverwachte kosten af.
Bekijk hier één van de betere hondenverzekeringen van dit moment. Voor een klein bedrag in de maand ben je verzekerd als je hond naar de dierenarts moet of een behandeling krijgt.