De Hond en de (eiken)processierups! wat kan ik het beste doen?

De (eiken) processierups veroorzaakt al enkele jaren problemen in Nederland, vooral in de periode van mei tot augustus. De problemen ondervinden we zelf, maar regelmatig wordt er bij de hond de processie rups aangetroffen.

In deze blog gaan we het hebben over de processierups, de gevaren en de behandeling.

De processierups!

De volwassen rups is grijsgrauw en wordt  ongeveer 3,5 cm lang. De (brand)haren zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang. Elke rups heeft er honderdduizenden tot een miljoen. De brandharen van de rups zijn pijlvormig. De brandharen van de rups vormen een gevaar voor de gezondheid.

processierups

De rups is vanuit België Nederland binnengekomen en bevind zich inmiddels in heel Nederland. De processierups leeft in de eik. Eikenbomen staan overal in Nederland langs lanen, in parken, op campings, bij scholen etc. Gek genoeg zie je weinig processierupsen in grote eikenbossen waar veel eikenbomen staan, hier zijn veel natuurlijke vijanden zoals de koolmees en de sluipwesp.

De naam processierups heeft ze te danken aan de lange optocht waarin rupsen ’s nachts over de zuidkant van de eikenstammen op zoek gaan naar de eikenbladeren. Zo’n processie kan wel 10 meter worden. De rups zorgt niet alleen voor problemen bij de mens en hond, maar maakt ook schade aan de eikenbomen.

Vanaf augustus verpopt de rups en wordt de processierups een onopvallende nachtvlinder.


Wat veroorzaakt de problemen?

De (brand)haren van de processierups veroorzaken de problemen. Bij gevaar worden de haren afgeschoten door de rups. De haren kunnen dan makkelijk de huid, de ogen en de luchtwegen binnendringen. De stoffen die van de haren afkomen veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk.In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf.

Niet alle individuen zijn even gevoelig voor de brandharen. Wanneer één of meer rupsen in de bek komen of zelfs ingeslikt worden door je hond, dan kan dat ook nog misselijkheid of een allergische reactie op de slijmvliezen veroorzaken. In zeldzame gevallen kunnen de volgende verschijnselen ontstaan: braken, duizeligheid en koorts.

Je hoeft niet in contact te komen met de rups om last van de brandharen te krijgen. De haartjes van de rups verspreiden zich met de wind en kunnen zo in contact komen met jou en je hond.

De haren verschijnen vanaf ongeveer half mei (afhankelijk van de warmte) tot eind juni / begin juli op de rupsen. De haren blijven ook na het vertrek van de rupsen in de nesten. De haren kunnen aan de stammen en takken blijven zitten en kunnen lang overlast veroorzaken.


Hoe kun je problemen van de processierups voorkomen?

Als je het vermoeden hebt dat er een eikprocessierups in je omgeving is waarschuw dan de gemeente. Veel gemeentes hebben een speciaal meldpunt.

Bij het vermoeden van de processierups kun je beter deze plek zoveel mogelijk mijden indien nodig. Daarnaast is het toch verstandig in mei en juni eikenbomen zoveel mogelijk te vermijden.

Mocht je toch bij eikenbomen komen met je hond, zorg dan dat je hond aangelijnd is en laat haar niet snuffelen en spelen in de berm. Honden kunnen namelijk spelenderwijs hun snuit in een nest van de processierups steken.

Als je het vermoeden hebt dat je hond in aanraking is gekomen met de processierups, spoel dan zo mogelijk met veel water. Bel ook gelijk met de dierenarts voor advies.


Symptomen.

Hieronder vind je een rijtje met symptomen die kunnen ontstaan als je hond in aanraking is gekomen met de rups .

processierups bij de hond
  • Zwelling en roodheid van de lippen en het slijmvlies in de bek van je hond.
  • De tong kan gaan zwellen en er kunnen blaren ontstaan.
  • Veel jeuk (kan ook pijn doen)
  • Veel speeksel en moeite krijgen met slikken.
  • Diarree en koorts.
  • Huidklachten (komen niet veel voor bij honden).
  • Rode ogen en/of ontstoken ogen.

De verschijnselen kunnen acuut ontstaan, maar ook binnen een paar uur.


Wat zijn de behandelingen?

Erg belangrijk is dat je zo snel mogelijk gaat spoelen. Gebruik veel water voor het spoelen om alle brandharen weg te krijgen. Het beste kun je zelf handschoenen aandoen bij het wassen van je hond. De haren kunnen namelijk ook op jouw huid terecht komen.

Neem in ieder geval gelijk contact op met je dierenarts hij of zij kan je verdere instructies geven.

Bij symptomen wordt er vaak een injectie gegeven tegen de allergische reacties. Zodat de verschijnselen niet erger wordt en zo snel mogelijk verdwijnen.


Verzekering voor je hond

Als je een hond hebt, wil je er ook graag goed voor gaan zorgen. Helaas kan je hond ziek worden of er kan iets gebeuren. Naast dat dit erg vervelend is voor de hond en voor jou kan het ook een behoorlijke kosten post worden.

Denk hierbij aan een afspraak bij de dierenarts met eventuele medicatie en een behandeling. Daarom is het verstandig om eens na te denken over een honden verzekering, zo dek je veel onverwachte kosten af. 

Bekijk hier één van de betere hondenverzekeringen van dit moment. Voor een klein bedrag in de maand ben je verzekerd als je hond naar de dierenarts moet of een behandeling krijgt.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie