De dingen en geuren waar honden niet van houden. (onprettig vinden)

Veel dingen doen wij zonder dat we er rekening mee houden of aan denken of de hond het wel prettig vind. Een aantal dingen doen wij omdat we het zelf prettig vinden of een gewoonte is. Maar er zijn diverse zaken die honden helemaal niet prettig, lekker vinden of van houden.

In deze blog lees je of de geuren die de hond niet prettig vind, maar ook andere zaken. Alles wordt uitgebreid beschreven en toegelicht. Goed om hier de volgende keer rekening mee te houden.

De geuren waar een hond niet van houd.

Een hond heeft een veel scherpere neus als het gaat om ruiken. Sterkere geuren waar wij als mens van houden kan voor de hond heel vervelend zijn. Bepaalde geuren zijn niet alleen vervelend voor de hond, maar kunnen ook nog eens problemen geven zoals een neusontsteking.

Dat een hond beter kan ruiken dan wij heeft te maken dat ze meer reukcellen hebben. Ze kunnen niet alleen beter ruiken maar ook geuren van verder af ruiken honden veel beter.Vandaar dat de neus van de hond ook voor verschillende zaken kan worden in gezet. denk hierbij aan mensen redden bij rampen maar ook drugs of geld kunnen ze opsporen met hun neus. Speurwerk kan professioneel gedaan worden maar ook als spel.

Hieronder vind je een aantal geuren waar honden totaal niet van houden.

  • Ammoniak: Is een geur waar wij zelf ook niet dol op zijn. Honden vinden deze geur nog veel erger. Ammoniak bevat grote hoeveelheden chemicali√ęn. De geur is niet alleen vervelend voor je hond, het veroorzaakt ook nog eens irritaties. Door de irritatie kan de hond gaat niezen.
  • Citroen en limoen: De Citroen vind de hond vaak viezer en is van geur heftiger dan de limoen. Dit geld niet alleen voor de citroenen en limoenen die wij eten maar ook de schoonmaakmiddelen met deze geur zijn zeer onprettig voor de hond. De geur is zo heftig dat het zowel irritatie aan de neus als aan de luchtwegen kan veroorzaken. Als je met je handen aan de citroen hebt gezeten was deze dan heel goed, voordat je in de buurt komt van je hond.
  • Pepers (chilipepers): Een peper is niet giftig, maar ook zeker niet goed voor de hond, daarnaast is de geur ook nog eens erg vies voor de hond. De geur van pepers kan naast de neus ook de luchtwegen irriteren, hierdoor kan je hond erg gaan niezen. Was je handen goed als je met pepers hebt gewerkt. Elk contact met de slijmvliezen van de hond kan al voor irritatie zorgen.
  • Azijn: Veel huishoudens gebruiken azijn als schoonmaakartikel. Honden vinden deze geur heel akelig. Als je gaat schoonmaken, maak dan de plek van je hond niet schoon met azijn. Kies hier een minder heftig schoonmaakmiddel voor bijvoorbeeld de bench en de vloer waar haar plek is. Appelazijn is niet vervelend voor de hond.

Uiteraard zijn er meer geuren die de hond niet prettig vind. Als je dit merkt of als je hond gaat niezen bijvoorbeeld, weet je dat je de volgende keer hier beter rekening mee kunt houden.


De dingen / zaken wat een hond niet prettig vind of van houd.

Naast geuren zijn er meer zaken waar een hond liever bij weg loopt. Vaak kun je dit aan de lichaamstaal van je hond zien. In het ergste geval gaat de hond bijten. Maar voor dat de hond wil gaan bijten geeft ze diverse signalen af waaronder het weglopen, wegdraaien, wegkijken en grommen. Dus let goed op de lichaamstaal van je hond als je merkt dat ze iets niet prettig vind probeer dit dan zo snel mogelijk op te lossen. Dit voorkomt problemen en gedrag dat wij als vervelend zien.

Hieronder vind je de zaken die de honden in het algemeen niet prettig. Elke hond en ras is anders dus kan best wezen dat jou hond meer dingen niet prettig vind.


Veel woorden en weinig lichaamstaal.

Een hond begrijpt veel woorden vooral in combinatie met hoe het verteld wordt. (met welke emotie). Als jij veel lange zinnen gebruikt wordt het lastig voor de hond om er iets van te begrijpen. Als jij jouw hond iets wil leren, bijvoorbeeld zitten, een spelletje of een commando. Kun je dit het beste doen met een teken (lichaamstaal) door met je stem en lichaamstaal te spreken snapt je hond ook wat je bedoeld en hoeft niet niet hele vervalen te vertellen. Zit, wandelen, nee, stop etc is bijvoorbeeld als al voldoende met een teken erbij.


Niet mogen snuffelen

Hierboven in het hoofdstuk over geuren heb je al gelezen dat de neus vele malen sterker van de hond is dan van een mens. Er zijn veel geuren die de hond niet prettig vind maar ook geuren die ze juist heel fijn vinden. Hier willen ze ook graag aan snuffelen.

De hond verzameld namelijk veel informatie via geuren. Wij mensen kunnen daarin tegen weer veel beter kijken. Tijdens de wandeling snuffelt de hond graag. Geef je hond ook de kans om te kunnen snuffelen het is erg vervelend dat ze steeds meegetrokken wordt. Je hond kan hier erg onrustig van worden, een hekel aan wandelen krijgen of zelf agressief van worden. Zie het als volgt dat je als je ergens bent waar jij interesse in hebt en je mag nergens kijken dit levert ook een vervelend of een boos gevoel op. Dit heeft de hond met het wandelen en snuffelen.


 Knuffelen

De meeste mensen houden erg van knuffelen en omhelzen. Dit is voor een hond toch net iets anders. Honden vinden het helemaal niet prettig als jij haar stevig omhelst en knuffelt. Ze kunnen het omhelzen juist als bedreiging zien. Je sluit de hond in haar ogen een beetje op. De meeste honden vinden knuffelen wel fijn, maar niet met een omhelzing. knuffel haar op een andere manier, zonder dat je met jouw armen haar omhelst of vast pakt. Als de hond wil knuffelen komt ze wel naar je toe voor een beetje genegenheid en aandacht.


Aaien in het gezicht of op de kop. (overmatig veel)

Een aai over de buik en rug vind de hond over het algemeen prettig. Een keer over de kop aaien is vaak geen probleem. Maar als dit vaak gebeurt kan je hond dit als irritant ervaren. Dus overdrijf het niet, als een hond aandacht wil komt ze vaak zelf wel naar je toe. Vaak kun je het ook wel aan het gedrag aflezen als ze het prettig vind of niet.


Spanning en verdiet

Uiteraard kun je hier niet altijd iets aan doen als je gespannen of verdrietig bent maar je hond voelt dit altijd feilloos aan. Soms nog eerder dan je zelf verwacht. Een hond spiegelt graag gedrag of emoties. Hoe rustiger jij bent hoe rustiger ook de hond is. Probeer daarom ook altijd zelf rustig te zijn in bij zijn van je hond. Klassieke muziek wordt vaak als advies gegeven. Die moet zowel voor de mens als voor de hond (dieren) rustgevend zijn.


Strak aan de riem

De meeste honden kunnen vaak niet wachten tot dat ze uitgelaten worden. Hoewel ze gek zijn op wandelen lopen ze niet graag aan een strakke riem. Hierdoor kan de hond heel gestrest raken, de hond voelt dat ze beperkt wordt. Een goede hondencursus, opvoeding op het boek help mijn hond trekt.

Kijk maar naar jezelf jij wilt ook graag vrijheid en niet beperkt worden in je doen of laten. Als je hond rustig aan de riem mee loopt of lekker los loopt waar het mogelijk is geeft die ook een rustigere en prettiger wandelen voor jullie allebei. Een ander voordeel is dat ze de volgende keer graag weer mee gaat.


Een hond recht in de ogen aankijken en op haar aflopen

Als jij een hond recht in de ogen aankijkt en naar haar toe loopt wordt die vaak gezien als bedreigend. De hond weet niet wat je hier mee bedoeld. Bij je eigen hond is dit vaak niet zo probleem bij andere en onbekende honden kan dit vervelende situaties opleveren. De hond kan hier heel angstig worden maar ook agressief die is ook afhankelijk van het ras en het gedrag van de hond.

Het is daarom verstand om een beetje weg te kijken als je de hond benaderd en je stem rustig gebruiken om haar gerust te stellen. En laat de hond naar jou toekomen i.p.v. van dat jij naar de hond toe komt die is vaak ook veel beter en prettiger voor de hond.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie