|

De 7 leukste spelletjes samen met jouw hond!

Voor een hond is er niets leuker dan om met het gezin en de baas activiteiten te ondernemen. Dit kan wandelen, mee met de auto zijn, maar ook fietsen etc. Naast activiteiten zijn spelletjes vaak ook favoriet. Dit is ook erg belangrijk voor de hond dit zorgt ervoor dat je hond haar energie kwijt kan raken. Tegenwoordig zijn denk- / puzzelspelletjes ook erg populair. Die vaak een combinatie zijn van fysieke en geestelijke uitdagingen.

In deze blog heb ik de 7 leukste spelletjes die je samen met je hond kan spelen op een rij gezet. Samen spelen hoeft namelijk niet ingewikkeld en duur te zijn dit kan ook erg eenvoudig. Het gaat er voor de hond voornamelijk om, om lekker samen iets te doen.


Apporteren

Apporteren is één van de meest gespeelde spelletjes met de hond. Het spel is zeer toegankelijk en met veel speelgoed goed te spelen. Het speeltje wat het meeste gebruikt wordt is nog steeds de bal. Lexi vind knuffeltjes het leukste om mee te apporteren.

Met apporteren kun je ook eenvoudig nieuwe commando’s aanleren. (Denk hierbij aan zitten, liggen, pootje, etc) Het belangrijkste commando die jij je hond aan moet leren is los. Zodat je het speeltje in je hand krijgt of voor je neer wordt gelegd.

Soms vraag ik mij wel af wat er zo leuk aan is als ik het knuffeltje als wel 20x weg heb gegooid. Het is niets anders dan weggooien, ophalen terugbrengen, en neerleggen, het belangrijkste je bent lekker samen bezig met je hond.

Hieronder een balwerper en een leuk speeltje waar Lexi ook graag mee speelt.


Speurwerk

De hond mag graag snuffelen dit is je vast wel opgevallen in de tuin en tijdens het uitlaten / wandelen. De neus van de hond is vele malen sterker dan van de mens ze ruiken veel beter. Daarom wordt de hond ook vaak ingezet in het opsporen van zaken zoals geld, drugs, maar ook mensen. Deze hulpenhonden zie je veel bij vliegvelden, post sorteercentrum maar ze worden ook ingezet bij rampen.

De hond mag graag haar neus gebruiken daarom is speurwerk ook een leuke activiteit. Speurwerk kun je op verschillende manieren toepassen als een soort verstoppertje met het favoriete speeltje van je hond, met water lekkers. Dit kun je binnenhuis doen maar ook uitbreiden naar buiten wat uiteraard een stukje lastiger is met de vele andere geurtjes.

Je hebt tegenwoordig diverse boeken over speurwerk met je hond hieronder vind je er 2.

Een andere zeer toegankelijke manier om de basis van het speuren onder de knie te krijgen samen met je hond is een cursus. Een andere cursus dat je zou verwachten een korte maar een kwalitatieve cursus. Deze cursus is ook nog eens erg aantrekkelijk geprijsd.

Leer zelf thuis je hond speuren

De DigiDog detectiewerkmethode is heel praktisch en uit te voeren met wat je thuis aan spulletjes hebt. Via de video’s en korte uitleg en het vóórdoen gaat het je lukken om dit nog sneller toe te passen. Dus ontwikkelde ik deze Mini-Cursus waarin je de kern van Detectie-speurwerk direct thuis kan doen. Vandaag nog.

  • Speurt jouw eigen hond (detectie-werk) binnen enkele oefensessies
  • Oefen je dit thuis, vanuit je luie stoel (of in je tuin of in het park), net wat je wilt
  • Heb je onbeperkt toegang tot de korte video tutorials die je simpelweg volgt en nadoet, en jouw hond kan het ook,
  • Heb je direct een leuke activiteit voor regenachtige dagen,
  • Ook voor de kinderen (om samen met de hond te doen),
  • Leuk voor je drukke & energieke hond lekker moe te maken
  • Of voor een dag dat je niet zoveel tijd met je hond kunt besteden
  • Heb je dé technieken waar Speuren en Zoeken op is gebaseerd en maakt het leven van jouw hond nog leuker!

Frisbeeën

De hondensport frisbeeën is een erg leuke activiteit om samen met je hond te spelen. Een voordeel van de frisbee is dat deze vrij lang in de lucht blijft hangen en je hond daarom ook een goede kans heeft om deze in de lucht te vangen.

De frisbees voor honden zijn wel iets anders dan de standaard frisbee die voor kinderen en volwassen worden gebruikt. Dit zijn vaak harde plastic frisbees deze zijn niet geschikt voor de hond. Ze zijn vaak te hard en scherp waardoor de hond blessures kan oplopen of zijn gebit kan beschadigen. Ook de kans op breken van de frisbee is sneller.

De meeste honden frisbees zijn gemaakt van rubbers die is niet alleen beter voor het gebit, maar gaat ook niet (snel) kapot.

Het beste kun je het spel beoefenen op een egaal grasveld of een zandvlakte (strand) maar ook bijvoorbeeld een manege is erg geschikt. Op een oneffen terrein, in mul zand, op kunstgras, een gladde oppervlakte of op straat is niet verstandig. Niet alleen je hond kan zich dan bezeren, maar ook ongelukken liggen op de loer.

Let wel op de gezondheid van de hond het is een intensieve activiteit die niet aan te raden is tijdens warm weer. Oververhitting ligt dan op de loer. Zorg dat je hond tijdens of na het speel moment een mogelijkheid heeft om water te drinken.

Hieronder vind je een aantal zeer geschikt frisbees voor honden.


Touwtrekken

Touwtrekken, Lexi doet dit niet zo graag als apporteren, onze vroegere hond, een Jack Russel deed niets liever dan aan een touw hangen. Je kunt touwtrekken met een flostouw, oude lap, maar ook met een fietsband.

Let wel op met touwtrekken dat het er niet te wild aan toegaat. Heen en weer bewegen is beter dan op en neer, hiermee verhoog je de kans op beschadigen van de wervelkolom.

Naast een trekspeeltje heb je niet veel nodig een goede commando zoals los is wel handig als je hond perongeluk in je hand bijt of net dat stuk wat jij vast hebt wilt hebben of te wild speelt.

Het is niet belangrijk wie er wint en het sterkste is maar lekker samen spelen om een beter band te krijgen en dat je hond haar energie kwijt kan raken en zich niet verveeld. Ook kun je met touwtrekken leren dat je hond goed naar je moet luisteren maar dit geld eigenlijk wel voor alle spelletjes jullie beiden kunnen er veel van leren.


Puzzelen

Denkspelletjes en puzzelspelletjes zijn erg populair voor de hond. Naast fysieke uitdaging heeft je hond ook een geestelijk uitdaging nodig. En dat kan perfect met de denkspelletjes die tegenwoordig te koop zijn. Verschillende merken krijgen een steeds groter aanbod. Vooral Trixie is erg sterk in de denk- en puzzelspellen voor de hond.

De spellen worden ook geregeld gebruik voor honden die schrokken tijdens het eten, nu ze moeite moeten doen voor iets lekkers of het eten en er in sommige gevallen ook moeilijker bijkomen eten ze ook rustiger.

Het handigste van de spellen is dat ze op verschillende niveau’s worden aangeboden van makkelijk tot lastige puzzels zo kun jij je hond ook iets aan bieden op niveau en is het ook voor elk hond een optie.

Hieronder onze eigen favorieten:


Leer een nieuw trucje

Nieuwe commando’s en trucjes leren kan ook bij oudere honden. Vaak heb je hier wel iets meer geduld voor nodig, dit is ook afhankelijk van de hond en het ras. De ene is leergierige dan de andere. Vroeger ging het voornamelijk om zitten, liggen en een pootje geven dat is al lang niet meer zo. Nu worden er ook andere trucjes geleerd zoals rollen, high-five, etc.

Als jij je hond of puppy een trucje wil leren doe dit steeds met korte periodes van maximaal 15 minuten. Zo houd de hond ook de concentratie bij de trucjes. Beloon haar als ze het goed doet. Dit kan met de stem, maar mag ook zeker met af en toe wat lekkers.

Op Youtube staan veel trucjes en hoe je ze het beste je hond kan leren. Ook is er een boek uitgebracht met 50 trucjes die vind je hieronder.


Dog dance

Dog Dance komt oorsprongelijk uit de Verenigde Staten en is in Nederland nog niet zo heel bekend. Via Holland’s Got Talent is het wel eens op de televisie geweest.

Dog Dance is samen met je hond dansen op de muziek, op de muziek verzin je zelf een choreografie. Hoe de choreografie er uit ziet is ook afhankelijk van de vaardigheden van jou en je hond. Bouw het rustig op zorg dat het niet te gevaarlijk wordt voor jou en je hond.

In de Dog Dance zijn er 2 stromingen De Heelwork to music en de Canine freestyle. Bij Heelwork to music moet de viervoeter dichtbij haar baasje blijven. Bij de tweede heeft zij meer ruimte en kan de show één groot spektakel worden!

Hieronder een prachtig voorbeeld

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie