De 5 beste boeken over het trainen van je hond voor 2022.

Nu de puppycursussen niet doorgaan of in een afgeslankte vorm worden gegeven kan het handig zijn om jezelf te verdiepen in de goede training voor je hond. Op het internet vond ik een leuke online cursus hoe jij je hond speurwerk kan aanleren. Daarnaast zijn er gelukkig ook nog veel goede boeken verkrijgbaar. Voor deze blog schrijf ik regelmatig een blog met boeken. Deze gaan in de meeste gevallen over het opvoeden. De training wordt wel behandeld en beschreven, maar het is een onderdeel van de opvoeding.

Daarom leek het mij een goed moment om mij te verdiepen in de boeken die veel aandacht besteden aan het trainen van je hond. Trainen van de hond is een groot begrip, daar heb ik in de zoektocht ook rekening mee gehouden, dit heeft als resultaat dat je een top 5 te zien krijgt met veel diversiteit. Want pakwerk, is een andere training dan gehoorzaamheid en speurwerk is weer iets anders.

De boeken worden uitgebreid beschreven en er is een recensie aan toegevoegd. Ook vind je er een link van Bol.com met meer informatie over het boek. Als je op de link klikt vind je de recensie van de lezers en informatie over de auteur.


Hersenwerk voor honden

Hersenwerk voor een hond is zoveel meer dan een spelletje. Dit boek gaat over het trainen van de hersens van de je hond, maar wel op een leuke en ontspannen manier in samenspel met jou. Zie het niet alleen als training, maar ook als een leuke activiteit. Het boek laat je zien dat je met huishoudelijke of zelf gemaakte materialen heerlijk samen kunt spelen.

De filosofie van Hersenwerk voor honden draait alles om verbinden, samenwerken en de mooie communicatie tussen mens en hond. Er is geen slim, dom of prestatie. Het zorgt voor ontspanning en plezier samen met je hond.

Het bevat boek heeft een toegankelijk geschreven theorie en is rijk geïllustreerd met aansprekende foto’s. Er worden negen types honden, op ludieke wijze toegelicht. Je zult zeker je eigen hond in één van de types herkennen!

Inge van Harte is hondengedragsdeskundige, Marleen van Baal is coach voor mens en hond. In 2010 ontwikkelden zij het concept van Hersenwerk voor honden, wat in de afgelopen jaren, zowel nationaal als internationaal, zeer populair is geworden onder hondenbazen.

Recensie:

Het boek is erg leuk geschreven met veel leuke spelletjes en inzichten. Door het grote aanbod zitten er veel spellen tussen die je hond leuk gaat vinden. Door samen te spelen bouw je ook een betere band met je hond op en leer je haar ook beter begrijpen. Ik vond het een verfrissend boek een keer iets anders een echte aanrader als jij het hersenwerk van je hond wil trainen. Het boek is leuk voor je zelf en als cadeau te geven. Het boek leest makkelijk weg, het is leuk om naar de volgende pagina te gaan, omdat je nog meer mooie foto’s en spellen wilt bekijken.


Uw hond trainen en opvoeden

In het boek “Uw hond trainen en op opvoeden” worden de volgende elementen behandeld: Psychologie van de hond, Clickertraining, Opvoeden door motivatie en beloning , Gehoorzaamheidstraining en Gedragsproblemen aanpakken.

Dit is een opvoedingsboek die je op eenvoudige en hondvriendelijke manier methode’s aanleert. Veel methode’s zijn aan de hand van een training. Waar motivatie en beloning voorop staat. Ook wordt er veel aandacht besteed aan probleemgedrag en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Recensie

Naast de opvoeding is er ook aandacht voor bepaalde training die uiteraard wel verband hebben met de opvoeding en probleem gedag. Het mooie van het boek is dat alles benaderd wordt uit het positieve en dat zie je in alles terug. Het boek is al iets ouder 2007, maar de inhoud is nog steeds van deze tijd. Maar de vormgeving vond ik zelf minder mooi dan de boeken van tegenwoordig. Maar kwalitatief gezien en op basis van trainingen hoort het boek zeker in de top 5 van boeken met trainingen.


Wat een jachthond moet weten

Het boek laat aan de hand van de vele illustraties zien, hoe je een jachthond kan opvoeden en hoe je met haar aan het werk kan met speuren en apporteren. Het boek is geschikt voor zowel de beginnende als de geoefende jachthond eigenaar. De schrijver van het boek is Paul de Vos hondentrainer en bioloog. Paul laat veel zien via wetenswaardigheden op het gebied van geurverspreiding en de vermogens van de jachthond. In het boek vind je ook variaties op de traditionele trainingen en oplossing voor probleemgedrag. Het boek laat je kennis maken met nieuwe methodiek.

Recensie:

Een van mijn favoriete boeken, dit heeft ook wel te maken met onze eigen hond Lexi. Een jachthond, Engelse Springer Spaniël. Buiten dat het onderwerp mij erg aanspreekt is het ook een echt kwaliteitsboek. Met ruim 200 foto’s en tekeningen is er niet alleen veel te lezen, maar ook veel te zien. De illustraties maken zijn uitleg vaak wel duidelijker. Ondanks dat het goed en makkelijk weg leest. Het boek bevat ook veel humor. Het ideale boek als je wilt trainen op de aspecten van de jacht. Speurwerk, apporteren.


Z’n neus achterna

Z’n neus achterna, maak van jouw hond een speurneus is een boek van Nicky Gootjes. Het boek is inclusief de dvd met voorbeelden uit de praktijk. Alle honden kunnen ruiken en vinden speuren ook leuk. Met dit boek leer je samen met je hond hoe je kunt gaan speuren. Voor je hond is het een vorm van samen jagen: een teamactiviteit die inspeelt op een echte hondse behoefte. Reddingshonden en drugshonden zijn voorbeelden van getrainde speurneuzen. In het boek worden de soorten zoek- en speurwerk beschreven hoe jij jouw hond speuren kan leren. Dit wordt stap-voor-stap uitgelegd met heldere foto’s.

De achterliggende theorie wordt besproken in het boek en op de dvd is te zien hoe het speuren er in de praktijk aan toe gaat. Dit boek is uitstekend geschikt voor mensen die zoeken en speuren als sport willen oppakken of die hun hond willen opleiden tot officiële zoekhond.

Recensie

De uitleg is zeer duidelijk en goed te begrijpen, de foto’s geven het nog eens goed weer. Met deze training kun jij je hond het speuren leren. Ook de dvd heeft een meerwaarde. Je kunt zo bepaalde dingen zien en leren die moeilijker gaan via een foto. Als jij met je hond wil speuren en je wilt dit graag leren uit een boek en dvd dan is “Z’n neus achterna” een goede aankoop.


Help mijn hond trekt!

Het trekken van de hond is erg vervelend en wordt vaak als probleem gedrag gezien. Turid Rugaas leert je met een hondvriendelijke methode te zorgen dat je hond ontspannen met je aan de lijn mee gaat lopen. De Noorse hondentrainer heeft dit boek geschreven na haar bestseller “Kalmerende Signalen“. De methode die Turid hanteert is hondvriendelijk en zeer effectief. Het is snel en makkelijk te leren, dit geldt voor alle honden, ongeacht de leeftijd, formaat, ras etc. Met dit hulpmiddel (training) zorg je er ook voor dat honden die snel afgeleid zijn niet meer trekken en netjes met jou mee lopen. Ook wordt agressief gedrag en blaffen behandeld in het boek. De methode werkt stap-voor-stap met ondersteuning van foto’s. In het boek is er ook aandacht voor welke materialen geschikt zijn om te gebruiken, waar het fout kan gaan met het wandelen als je hond trekt.

Recensie

Zelf heb ik veel gehad aan het boek, Lexi trok in het begin erg veel. Het is wel belangrijk dat je de hulpmiddelen en de training consequent uitvoert dan gaat je hond zeker beter met je meelopen zonder te trekken. Het boek geeft een duidelijke uitleg (stap-voor-stap) de vele foto’s voegen ook echt iets toe. Dat de methode goed werkt heeft er ook mee te maken dat je een goed inzicht krijgt in de denkwijze van de hond, waar jij dan beter op kan reageren. Trekt jou hond erg aan de riem en maakt dat het wandelen minder leuk? Dan raad ik je het boek echt aan.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie