De 10 tips om je pup en volwassen hond te laten socialiseren.
Bij socialiseren wordt vaak gedacht aan puppy’s, maar ook voor volwassen honden, oudere honden of opnieuw socialiseren is mogelijk. Maar bij elke hond is het prettig dat je hond met andere honden en mensen in de buurt weet om te gaan. Niet elke hond en ras heeft dit van nature en kun je haar hiermee helpen, om te zorgen dat ze kan socialiseren.
De 10 tips die ik hier geef zijn in de meeste gevallen geschikt voor alle honden, een aantal alleen voor de puppy’s. De tips worden uitgebreid toegelicht, zodat je ze ook in de praktijk kan toepassen. Want het is wel prettig als je hond een keer gezellig mee gaat zonder dat het vervelend voor jouw hond, voor jezelf en anderen wordt.
Het is wel zo dat het makkelijker aan te leren is bij puppy’s en jonge honden dan bij volwassen en ouder honden, maar dit is zeker niet onmogelijk met veel geduld en oefenen kun je heel ver komen.
- Lees boeken over socialisatie.
- Een (puppy) cursus socialiseren
- Laat je hond kennis maken met nieuwe mensen
- Socialiseren met andere honden
- Laat je hond kennis maken met dingen.
- Socialiseren met geluiden
- Socialiseren met verkeer
- Wandelen op openbare plekken
- Geef je hond de ruimte om zelf ook nieuwe dingen te verkennen.
- Wees Geduldig
Lees boeken over socialisatie.
Tegenwoordig heb je prachtige boeken over gedrag en opvoeding waar ook veel aandacht is voor het socialiseren van je pup of hond. Naast de algemene standaard boeken zijn er ook handboeken voor speciale rassen. Enkele rassen die een eigen boek hebben zijn:
Boeken die veel aandacht besteden aan het socaliseren zijn:
Een (puppy) cursus socialiseren
Een puppycursus is altijd een goed idee voor je puppy. Bij een puppycursus leert je hond nieuwe mensen en honden kennen, maar ook samen leren jullie belangrijke zaken die je later van pas kan komen. Ook zorgt dit voor een snellere band tussen jullie als jullie samen lekker bezig zijn.
Daarnaast lees je ook vaak commando’s en goed aan de riem lopen. Wees nou eerlijk, luisteren en aan de riem lopen zijn wel 2 belangrijke onderdelen. De meeste honden vinden het ook een leuk uitje, lekker bezig zijn en spelen met andere honden.
Niet alleen voor de puppy zijn er socialisatie cursussen, ook steeds vaker zie je hondenscholen cursussen aanbieden voor volwassen en oudere honden. Ben je hiernaar op zoek, informeer eens bij de hondenschool of kijk eens op het internet naar het aanbod.
Laat je hond kennis maken met nieuwe mensen
Als je hond nog jong is of bij jullie komt is het belangrijk om kennis te laten maken met veschillende soorten mensen. Mannen, vrouw, kinderen, jeugd, ouderen etc. Een man heeft weer een ander postuur, gedrag en stem dan een oudere vrouw etc.
Veel honden moeten wennen of zijn bang voor zware stemmen, grote mensen en drukke kinderen. Daarom is het belangrijk zo snel mogelijk kennis mee te laten maken, zodat je hond er mee leert kennismaken en omgaan.
Uiteraard is het wel belangrijk om dit rustig op te bouwen en niet iedereen tegelijk op de hond af te laten komen. Het beste is je hond zelf naar de mensen te laten komen. Het belonen van het kennismaken van nieuwe mensen wil vaak ook wel een positief effect hebben.
Socialiseren met andere honden
Veel mensen kiezen voor een cursus om je hond in contact te laten komen met andere honden. Maar wandelen in het bos of park kan er ook voor zorgen dat je hond kennis kan maken met andere honden. Als jij een kennis, vrienden, buren of familie met honden hebt kun jij ook je hond meenemen of hun uitnodigen om de hondjes samen te laten spelen.
Niet alleen puppy’s vinden het heerlijk om te spelen, ook volwassen honden spelen nog steeds graag met andere honden. Daarnaast kunnen oudere honden de puppy’s nog veel leren. Houd wel rekening met de grote van de honden een chihuahua puppy zou ik niet gelijk laten spelen met een Deense dog of een labrador retriever deze kunnen nog wel eens lomp en onhandig uit de hoek komen.
Til ook niet meteen je hond op, dit kan namelijk ook angst en agressie veroorzaken. Vraag bij twijfel eerst aan de eigenaar of de andere hond wel wil spelen en geschikt is om te spelen niet alle honden houden hiervan. Dit kan problemen en ellende voorkomen en een nare ervaring voor je hond.
Dit geldt niet alleen voor honden, maar ook met andere dieren is dit belangrijk vooral als je zelf meerder dieren hebt.
Laat je hond kennis maken met dingen.
De dagelijkse dingen die wij heel normaal vinden kunnen voor de eerste keer een angst reactie op leveren bij je hond. Denk hierbij aan stofzuigen, een helm, een bril, de grasmaaier etc. Zorg daarom dat je met nieuwe dingen altijd de hond eerst zelf laat kennismaken en kiest voor een rustige benadering. Uiteraard is rustig opbouwen ook belangrijk niet alles meteen uit de kast halen. Het gaat natuurlijk niet om alleen de dingen thuis maar ook onderweg bijvoorbeeld een ambulance, grote vrachtwagen of kraan etc. Maar ook sneeuw en regen moet je hond aan wennen.
Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan accessoires; zoals helmen, hoeden en zonnebrillen. Dit kan soms namelijk een angstreactie opwekken. Zorg ervoor dat je je hond rustig benadert en hou je handen in het zicht. Laat je hond kennismaken met verschillende voertuigen, zoals grote auto’s, metro’s, treinen en bussen. Het is wel van belang om dit rustig op te bouwen, want het kan best intimiderend overkomen. Laat je hond ook kennismaken met verschillende landschappen en ondergronden, zoals het strand, het bos, water, gras, sneeuw enzovoort.
Socialiseren met geluiden
Naast dingen, producten etc. zijn geluiden ook erg belangrijk een hond heeft een scherp geluid. Je kunt tegenwoordig erg goed gaan oefenen met youtube, hier staan duizenden geluiden op deze kun je rustig af laten spelen op een laag volume en deze langzaam opbouwen. Uiteraard moet je dit alleen doen als je zelf in de buurt bent van de hond, zodat je het in de gaten kan houden.
Uiteraard kun je ook gewoon zelf met de geluiden gaan oefenen zoals de grasmaaier, televisie, radio, grasmaaier, en andere specifieke geluiden.
Onze hond Lexi en ik zijn veel aan het wandelen geweest in de buurt van een schieterrein van defensie, in het begin reageerde ze wel even op de geluiden, maar dit was maar eventjes. Dit had wel een voordeel dat ze ook niet reageert op vuurwerk en onweer (op de hele harde knallen na, dan kijkt ze wel een keer op). Dit laat wel zien dat socialiseren met geluiden veel effect kan hebben, ook met betrekking op andere geluiden die er op lijken.
Socialiseren met verkeer
Het verkeer is ook een belangrijk onderdeel. Woon je in het bos of afgelegen, dan komt je hond niet veel in aanmerking met het verkeer dit is in de stad wel iets anders. Toch is het belangrijk dat je haar hier ook rustig aan laat wennen. Het zelfde geld voor drukke plekken waar veel mensen lopen.
Het gaat niet alleen om de geluiden, de prikkels etc maar ook het vervoer. Neem je hond regelmatig mee in de auto als je een auto hebt. Maar ook de bus en trein kan een goed idee zijn vooral als je hier regelmatig mee reist en je hond mee wilt nemen.
Wandelen op openbare plekken
Een sociale hond heeft ook veel meer zelfvertrouwen en is zelfverzekerder. Het wandelen op openbare plaatsen kan ervoor zorgen dat je hond socialer wordt. In het begin zou het spannend kunnen zijn veel nieuwe geluiden, prikkels, geuren etc. Want een bos is totaal anders dan een park of een druk centrum.
Het is wel belangrijk om je hond om zoveel mogelijk plekken mee te nemen waar mogelijk is dit kan de socialisatie en het zelfvertrouwen versterken en versnellen uiteraard wel weer rustig opbouwen.
Dit kun je trainen om te beginnen met een vaste route te lopen en deze steeds iets meer uitbreiden en wijzigen. Het is wel belangrijk dat je op een nieuwe en openbare locatie ook de commando’s en gewoonte blijft hanteren, zodat het voor je hond ook vertrouwd voelt. Laat ook niet merken als je het zelf ook spannend vind want de hond merkt dit meteen aan je kan dit gedrag gaan spiegelen. Als je op nieuwe plekken bent begin dan eerst op een rustig plek aan de rand van het centrum of park en bouw het vanaf hier op.
Alles wat hierboven uitgebreid is behandeld kan dus ook voorkomen als je op openbare plekken wandelt met je hond. Het kan dus een combinatie zijn van alle tips in één. Bouw het rustig op.
Geef je hond de ruimte om zelf ook nieuwe dingen te verkennen.
Geef je hond de ruimte om zelf ook nieuwe dingen te verkennen. Uiteraard is controle belangrijk maar dit geeft je hond ook zelfvertrouwen en jij kun je hond ook goed observeren en kijken hoe je ze op bepaalde zaken, mensen, honden, geluiden etc reageert. Laat je hond ook gerust een keer om het huis heen lopen etc. (als dit qua veiligheid mogelijk is) Ook voor de hondeneigenaar kan het leren loslaten lastig zijn maar dit hoort er gewoon bij. Het belangrijkste is alles rustig opbouwen het komt vanzelf.
Wees Geduldig
De ene hond en ras heeft meer tijd nodig voor de socialisatie dan de andere. Geef de hond de tijd die ze nodig heeft. Ga vooral niet pushen, dit kan averechts werken. Beloon je hond regelmatig wanneer het goed gaat, dit kan met wat lekkers, maar ook met je stem. Combineer dit gerust. Dit geeft je hond een vertrouwd en goed gevoel. Bouw het langzaam op, wees geduldig en neem hiervoor alle tijd dit werpt zijn vruchten later af.