De 10 populairste Duitse hondenrassen.

Als je aan Duitse hondenrassen denkt, wordt er meteen aan de Duitse Herder gedacht. Maar door de eeuwen heen zijn er nog meer rassen in Duitsland ontstaan en voortgebracht. De rassen zijn heel divers van de kleinste– tot de grootste rassen komen uit Duitsland.

De 10 meeste populairste en bekendste rassen licht ik op deze pagina toe. De rassen worden beschreven om je een goed beeld te geven over de Duitse hondenrassen.

Een tip van mij jij een Duitse hondenrassen wil aanschaffen verdiep je dan eerst goed in het ras dit geldt eigenlijk voor elke aanschaf van een hond.


Duitse herder

De Duitse Herder is één van de bekendste hondenrassen. Het ras heeft dit zeker te danken aan zijn veelzijdigheid van drugshond tot vriend voor het leven. Ondanks zijn veelzijdigheid is niet iedereen geschikt voor een Duitse Herder. De hond heeft namelijk een intensieve en strenge opvoeding nodig, een herdershond kan namelijk dominant zijn. Daarnaast heeft de hond ook veel beweging nodig om gezond te blijven.

Vergeet niet dat de Duitse Herder ook levendig, sociaal, oplettend, intelligent is en geïnteresseerd is in alles om haar heen. De eerste Duitse Herders werden gefokt door Max Stephanitz. Zijn doel was om de ultieme hond te fokken een wolfachtig en een hardwerkend ras dit lukte Max in 1889.

Een mannetjes Duitse Herder weegt normaal gesproken tussen de 30 en 40 kilo de teefjes zijn iets lichter tussen de 22 en 32 kilo. De schofthoogte van een Duitse Herders is maximaal 65 centimeter hoog. Mannetje zijn iets groter dan de vrouwtjes.

Het ras is atletisch gebouwd, en heeft een dubbel vacht. Deze vacht bestaat uit een dikke ondervacht en een dichte licht golvende of recht bovenvacht in de kleuren bruin en zwart of rode en zwarte kleuren.


Boxer

De huidige Boxer werd in 1890 ontwikkeld in Zuid-Duitsland. De boxer moest een hond worden die goed kon springen, zeer snel was, een groot uithoudingsvermogen had en zowel moest kunnen verdedigen als aanvallen. Er wordt aangenomen dat de moderne Boxer afstamt van de grotere, gespierde en inmiddels uitgestorven Bullenbeiser. (Bull Biter) De hond werd ingezet op groot wild, zoals everzwijnen en beren.

De Boxer is een veelzijdige hond er werd gebruikt als oorlogshond, politiehond maar als bewakingshond. Na de Eerste Wereldoorlog werd de Boxer naar de Verenigde staten geïmporteerd en vanaf de jaren 30 groeide hier ook de populariteit van de Boxer. Dit komt mede door het karakter van de hond. De Boxer is grappig, aanhankelijk, speels en ook nog eens intelligent. Het ras heeft wel veel beweging nodig en de boxer staat bekend dat het extreem van kwijlen.

Het gewicht van de Vrouwtjes is 25–29 kilo en van het mannetje 27–32 kilo. De hoogte van e box is tussen de 53 en 63 centimeter. De vacht is wit, brindle en lichtbruin. Kenmerkend is het vierkante postuur met een stompe snuit.


Dobermann

De dobermann is genoemd naar de eerste fokker van het ras, de Duitse deurwaarder en hondenvanger Karl Friedrich Louis Dobermann eind 19e eeuw. Hij wilde een werkhond die allerlei taken aankon en hem beschermen kon tegen wandbetalers en hun waakhonden. 

Met welke rassen de dobermann is gekruist is niet bekend er wordt vanuit gegaan dat het gaat om rottweilers, Duitse pinschers en black and tan-terriërs. De dobermann werd later en nog steeds gebruikt door de politie en het leger. Ook wordt de dobermann ingezet bij zoek en reddingsacties en als hulphond bij gehandicapten.

De dobermann staat bekend om zijn intelligentie, kracht, enthousiasme, uithoudingsvermogen en loyaliteit. Het ras is goed voor zijn eigen omgeving maar kan niet altijd goed omgaan met vreemde die heeft te maken met haar sterk beschermende instincten.

De mannetje kunnen een hoogte krijgen van 72 centimeter de vrouwtjes worden iets kleiner het gewicht van de dobermann ligt tussen de 32 en 45 kilo. De mannetjes zijn een stuk zwaarder. De vacht is kort en glad, en heeft de kleuren zwart, rood, blauw of reekleurig.


Deense / Duitse dog

De Duitse / Deense Dog staan bekend dat ze het hoogste hondenras ter wereld zijn. De hoogte loopt gemiddeld op tot 87 centimeter (ook zijn er vele Dogs van rond de meter hoog). Het gewicht ligt tussen de 54 en 90 kilo. Er wordt vaak gesproken over de Deense Dog maar dit ras komt oorspronkelijk uit Duitsland.

Het ras is gefokt voor de jacht op beren, everzwijnen en herten. Tegenwoordig worden ze ook gehouden als gezelschapshond. De Duitse / Deense Dog is goed met kinderen, vriendelijk, betrouwbaar en ook nog eens goede waakhond. Hoewel ze makkelijk vrienden maken, zijn ze ook heel beschermend als er vreemden in de buurt komen.


Teckel

De teckel staat ook wel bekend als daschund. De naam heeft te maken dat dit ras oorspronkelijk werd ingezet voor bovengrondse en ondergrondse jacht en voornamelijk op dassen.

De teckel heeft een compacte en gespierde lichaamsbouw die laag tegen de grond is, kenmerkend zij de korte poten en een langgerekte rug. In totaal zijn er 3 erkende teckels soorten, de standaard teckel, de dwergteckel en de Kaninchen teckel. De Kanichen teckel is de kleinste van de 3 en heeft een borstomvang tot 30 centimeter en weegt tussen de 3 en de 6 kilo.

Tegenwoordig is de teckel een gezinshond met een groot uithoudingsvermogen en waaks. De teckel is van nature geen gehoorzame hond maar met de juiste opvoeding, training en geduld kun je er wel een perfecte gezinshond van maken. Opmerkelijk is wel dat de hond doorgaans dol is op graven


Rottweiler

Er wordt vanuit gegaan dat de grote Mastiff-honden die door de Romeinen naar Duitsland werden gebracht, de basis zijn geweest voor de moderne Rottweiler. Het ras rottweiler is ontstaan bij het Duitse stadje Rottweil, dit is een voormalige Romeinse legerplaats. De Rottweiler is tegenwoordig naast gezinshond ook een hulphond (leger en politie), vroeger werd het ras gebruikt als trekhond, waak- en beschermhond.

Het ras staat bekend om hun kracht, moed, loyaliteit en intelligentie. De mannetjes zijn doorgaans groter en zwaarder een reu heeft een schofthoogte van 61 tot 68 centimeter. Het gewicht ligt rond 50 kilogram. Het grote, gespierde lichaam heeft een ruige korte glanzende zwarte vacht. De kop van de rottweiler heeft een rijke bruine gezichtsmarkeringen.


Pomeriaan

De keeshond komt al sinds 400 voor Christus voor en werd ingezet als waakhond. Rond de 19e eeuw ontstond er een kleiner type keeshond, dit kleinere ras is nu immens populair als gezelschapshond. De Pomeriaan heeft verschillende namen, zoals pom en dwergkeeshond. De naam Pomeriaan komt omdat de hond is vernoemd naar de regio Pommeren dat gelegen is in het noordwesten van Polen en het noordoosten van Duitsland.

De dwergkees / Pomeriaan is opvallend klein en weegt slechts 3,5 kilo. Het ras is er in meer dan 20 verschillende kleuren, zoals crème, chocolade, rood, oranje, wit etc.

Ook dit kleine hondje een heeft stevige opvoeding nodig, maar met de juiste opvoeding heb je er een leuk en lief familielid bij. Het karakter van de Pomeriaan is actief, intelligent, sociaal en speels.

De keeshond werd vroeger al gebruikt als waakhond maar ook de dwergkees kan een goede waakhond zijn. Ze blaffen als ze iets verdachts zien of horen. Een nadeel van de hond kan zijn dat ze veel haren verliezen. Niet iedereen vind dit prettig. Maar met een dagelijkse verzorging van de vacht met borstelen en kammen kun je dit beperken en blijft de vacht ook mooi.


Dwergschnauzer

Dwergschnauzers zijn het eind van de 19e eeuw voor het eerst in Duitsland werden gefokt. Ze stammen af van de Affenpinschers en de Schnauzers. De Dwergschnauzer is de kleinste en populairste ras van de Schnauzers. De hondjes zijn gefokt om ratten te vangen. Tegenwoordig is het een echte gezinshond. De Dwergschnauzers zijn speels, sterk, alert maar ook pittige hondjes. Doordat dat de gehoorzaam zijn en snel leren kun je wel een goede gezinshond van maken.

De Dwergschsnauzers zijn ongeveer 30 cm hoog en wegen tussen de 5 en 10 kg. Ze hebben een rechthoekige kop en borstelige wenkbrauwen met een walrusachtige snor en een weelderige baard. De kleur van de vacht is in de meeste gevallen peper- en zoutkleurige.


Leonberger

De Leonbergers zijn een kruising van 3 grote hondenrassen de Sint-Bernard, Newfoundlander en de Pyrenese berghond. De Leonberger zijn oorsprong ligt in Duitsland. De naam van de hond komt van het plaatsje Leonberger. De Leonberger is gefokt als gezelschapsdieren.

Het karakter van deze reus is vriendelijk, lief, geduldig en elegant. Hoewel ze gefokt zijn als gezelschapshond zijn de Leonbergers ook uitermate geschikt als waakhond en harde werkers. Het gewicht van de Leonberger ligt gemiddeld tussen de 70 en 80 kilo.


Weimarse Staande Hond

De Weimarse staande hond wordt ook wel de Weimaraner genoemd en  is een Duits hondenras. Van de oorsprong is niet veel bekend, wat wel bekend is dat de honden werden gefokt voor het opsporen van groot wild, zoals beren en werd gefokt als jachthond. Het enige wat bekend is over de afkomst is de hond in de v negentiende eeuw werd gehouden op het jacht van de beluste hof van Karl August, de groothertog van Saksen-Weimar-Eisenach.

De Weimarse staande hond heeft een hoogte van 59 tot 70 cm, de teefjes zijn iets kleiner. Het gewicht licht tussen 27 en 40 kilo. De Weimaraner kan zowel een kortharige of een langharige vacht hebben, in de kleuren zilver, reegrijs of muisgrijs.

De Weimarse staande hond staat bekend als een een vriendelijke, werkwillige en intelligente hond met een groot uithoudingsvermogen. Ook geschikt als huishond als ze goed zijn gesocialiseerd, en veel beweging krijgen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie