De 10 meeste gemaakte fouten bij de opvoeding van je hond en puppy!

Het maken van fouten gaat vaak ongemerkt en dit is ook het geval bij de opvoeding van je hond of puppy. Kleine foutjes kunnen grote gevolgen hebben bij de opvoeding van je hond. Op onze blog promoten wij niet voor niets regelmatig boeken die te maken hebben met de opvoeding en het gedrag van de hond.

Ook geven wij diverse tips als het gaat om de opvoeding van de pup of de hond. Want een herplaatser heeft vaak ook nog een goede training / opvoeding nodig. Op deze pagina laat ik de 10 meeste gemaakte fouten zien als het gaat om de opvoeding.

Uiteraard beschrijven ik fouten uitgebreid en geef ik tips om dit te voorkomen, zodat jij na het lezen van de blog de fouten niet meer hoeft te maken en een goed alternatief weet die in de meeste gevallen beter werkt en zorgt voor een nog betere band tussen jou en je hond.

Je hond fysiek straffen

Met fysiek straffen wordt slaan, schoppen, aan het oor pakken, etc. bedoeld. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat fysieke straf geen positief effect heeft op de hond, je hond kan er juist angstig of agressief van worden. Ook is fysiek straffen geen bevordering voor de band tussen jullie.

Het straffen heeft maar een kort en tijdelijk effect, je hond leert en begrijpt er niets van. Een veel voorkomend gedrag bij het fysiek straf is stress, waardoor je hond juist meer minder wenselijk gedrag vertoond.

Beter werkt belonen als je hond iets goed doet dit kan met je stem, een aai maar ook met beloningssnoepjes en je hond negeren als ze iets doet wat niet kan of hoort.


Schreeuwen en je stem verheffen.

Een hond hoort gemiddeld 17 x keer beter dan wij, dus je stem verheffen en schreeuwen heeft helemaal geen functie. Ook als je hond niet meteen luistert is de kans zeer groot dat ze je wel gehoord heeft. Door te schreeuwen of je stem te verheffen kan jij je hond alleen maar opjutten maar ook kan je hond hierdoor zenuwachtig, angstig, gestrest worden.

Ook hierbij geldt negeren bij ongewenst gedrag en belonen bij goed gedrag.


Op het verkeerde moment straffen en belonen.

Met straffen bedoelen we het aanspreken van je hond en het negeren. Belonen kan op diverse manieren met je stem op een vriendelijk toon je hond aanspreken, met een snack, maar ook met een speeltje of een aai (aandacht).

Het is bij het belonen wel heel belangrijk dat jij op het juiste moment de hond beloont, honden leven in momenten als jij te laat beloont is het niet duidelijk waarvoor jij haar beloont. Handel daarom altijd binnen 5 seconden, anders heeft je hond aanspreken of belonen geen functie en is het ook niet duidelijk voor je hond.

Bij belonen is het gevaar als jij vaak te laat een beloning geeft denkt je hond dat ze een gratis snackje krijgt en vervaagt de waarde van het belonen langzaam. Ook als jij te laat straft weet je hond echt niet wat ze verkeerd heeft gedaan en kan ze misschien het juist wel verkeerd oppakken en het goede gedrag als straf gaan zien.


Niet consequent zijn

Honden zijn slimme dieren en gewoonte dieren dus als het de ene keer wel mag gaan ze het volgende keer sowieso weer proberen, blijf daarom consequent hoe moeilijk het ook kan zijn. Ook is het belangrijk dat je in het gezin allemaal op dezelfde lijn zit. Als jij je hond niets geeft maar iemand anders wel in het gezin tijdens het eten is de kans groot dat je hond toch gaat schooien.

Spreek daarom met elkaar af wat wel en niet mag en houdt je daar allemaal aan, dit zowel duidelijker voor jullie zelf maar ook voor de hond. Wanneer iedereen het zelfde doet is het voor de hond ook duidelijk dat het zo gaat en niet anders.

Honden houden van duidelijkheid. Als je niet consequent blijft en bent kan voor probleem gedrag veroorzaken.


Te weinig beweging

Zowel voor mensen als voor honden is bewegen en de energie kwijt raken erg belangrijk. Veel probleemgedrag wordt veroorzaakt voor opgekropte energie en verveling. Als een hond voldoende beweging en activiteiten krijg je doorgaans ook een gelukkige hond.

Bewegen kan op allerlei manieren samen te spelen, te wandelen, rennen, alleen spelen, diverse honden sporten etc.

Problemen die kunnen ontstaan als je hond te weinig beweging krijgt het kapot maken van spullen, overmatig blaffen, zelfverminking.

Daarnaast is bewegen ook zeer goed voor de gezondheid van je hond en dit draagt ook bij, als het gaan om het voorkomen van overgewicht bij honden.


Een commando herhalen of door meerdere mensen laten geven.

Mensen zijn geneigd om de een commando meerdere keren te herhalen als je hond niet direct luistert, in gezinnen kan het ook voorkomen dat meerdere mensen dezelfde of verschillende commando’s geeft. Dit wordt er niet duidelijker op voor je hond.

Als je hond niet na één keer luistert wil dit niet altijd zeggen dat je hond je het gehoord heeft. Haar gehoor is vele malen beter dan die van ons dus dit moet in veel gevallen niet het probleem zijn. Vaak is het geval dat je hond de commando niet begrepen heeft. Als de baas 3x zit achter elkaar roept is het minder duidelijk dan dat de commando 1 keer goed gegeven wordt.

Als je hond luistert na de commando beloon haar dan direct. Je hoeft uiteraard niet elke keer je hond te belonen, dit kan ook om een aantal keer in het begin in het belonen wel erg belangrijk zo leert je hond de commando’s goed.


Je hond niet goed laten socialiseren.

Veel honden die probleem gedragen vertonen of juist erg bang zijn, zijn vaak niet goed gesocialiseerd of helemaal niet. Ook kan een hond te laat of te vroeg zijn gesocialiseerd. Dit is de basis van je hond, de gedragingen die hier door ontstaan zijn vaak moeilijk te veranderen bijvoorbeeld bang voor onbekende mensen of andere dieren.

Zorg voor een goede socialisatie en lees hier ook veel over zodat je weet wat erg belangrijk voor de socialisatie van je pup. Een goede socialisatie kost veel tijd maar je krijgt er ook zeer veel voor terug.


Hond vermenselijken

Honden worden steeds meer gezin als een familielid, dit is op zich ook helemaal geen probleem. Maar een hond blijft wel een hond. Ga een hond niet zien als een mens, een hond heeft andere behoeftes en communicatie. Denk hierbij aan het eten, hondenvoeding is het beste voor je hond, probeer menselijk eten zoveel mogelijk te vermijden.

Een hond communiceert via lichaamstaal. Om je hond goed te kunnen begrijpen is het verstandig je te verdienen in de lichaamstaal en behoeftes van de hond. De onderstaande boeken kunnen je helpen bij de lichaamstaal te herkennen en de behoeftes.


Weinig geduld

Iedere hond is anders, de ene hond leert ook veel sneller dan de andere hond. Er zijn honden al na een paar dagen zinnelijk zijn maar er zijn ook honden waar het maanden bij duurt. Dit is helemaal niet erg neem de tijd hier voor. Als je de hond de tijd en rust geeft komt dit allemaal vanzelf goed.

Ook heb je geduld nodig bij het aanleren van commando’s en training zoals zindelijkheid. Beloon wat goed gaat, wat minder goed gaat probeer het later gewoon opnieuw, blijf positief, wordt niet boos en ga niet straffen. Oefening niet te lang, je kunt beter een aantal keer oefenen dan één keer extra lang.


Angst bevestigen

Je moet een hond niet dwingen en ook niet je hond in vervelende situatie honden, als baasje ben je verantwoordelijk voor de veiligheid en welzijn voor je hond. Pups en andere honden kunnen terughoudend en en onzeker zijn bijvoorbeeld bij onbekende mensen en andere honden. Als je hond angstig en bang is pak haar dan niet meteen op je bevestigd onbedoeld haar angst. Dit geld ook voor het troosten en aaien.

Dit gebeurt ook vaak bij het wandelen als je met een kleine hond of pup wandelt en er komt een grote hond aan kun je geneigd zijn de hond op te pakken. Hiermee kun je angst creëren. Dit geldt ook voor onweer, vuurwerk en kan uiteraard ook bij andere situaties voorkomen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie