Alles over de (blauwe) ogen van de hond. (rode-, prut-, vieze ogen, etc)
De ogen zijn een belangrijk zintuig niet alleen voor de mens maar ook zeker voor de hond. De ogen van de hond werken wel iets anders dan onze ogen.
Op deze pagina lees je naast leuke feitjes alles over de ogen en wat er direct en indirect mee te maken heeft. Zoals het schoonmaken van de ogen, de werking van de ogen. Maar ook alles over welke honden blauwe ogen hebben en wat hier de oorzaak van kan zijn.
Na het lezen van deze pagina weet jij alles wat je moet weten over de ogen van de hond.
Algemene informatie over de ogen van de hond.
Wist je trouwens dat een hond doof en blind wordt geboren? Na ongeveer 10 á 14 dagen ook wel de “neonatale fase” genoemd, gaan de ogen open en ook de gehoorgangen van de pup.
Kleurenblind.
De hond ziet niet de kleuren die wij wel zien. De ogen van een mens heeft 3 kegeltjes, elk kegeltje is gevoelig voor een kleur. Het gaat om de kleuren rood, groen en blauw. Met deze 3 kleuren zijn wij in staat om alles in kleur te zien. Honden hebben geen 3 kleuren kegeltjes maar 2. De hond ziet daarom minder kleuren en de kleuren zijn ook minder intens ten opzichte van onze kleuren. Honden zien slechts 27 kleurschakeringen. Wij mensen zien er wel duizend. Het zicht van de hond is vergelijkbaar met iemand die kleurenblind is.
Uit wetenschappelijk onderzoek uit Amerika blijkt dat een hond alleen de kleuren geel en blauw kan onderscheiden. Rood wordt dus niet gezien als rood maar als een donkere kleur. Rood speelgoed is voor de hond dus moeilijker te zien. Ook het eten ziet er voor de hond er anders uit. Rode brokken heeft dus geen enkele functie en ziet er voor de hond ook niet lekkerder uit.
Meer zicht in het donker.
De wolf, de voorouders van de hond zijn actieve jagers in de schemering en hebben een goed zicht in het donker. Honden hebben ook een goed zicht in het donker vergeleken met de mens.
In het netvlies van de hond bevinden zich naast kegeltjes ook staafjes. Dit zijn lichtgevoelige cellen. Deze staafjes hebben weinig licht nodig om toch goed te kunnen zien in het donker. Honden hebben meer staafjes dan wij mensen. Naast de staafjes zijn er nog 2 onderdelen belangrijk bij het zien in het donker. Het hoornvlies en de lens.
Het hoornvlies wordt ook wel “cornea” genoemd. Dit is het transparante deel aan de buitenkant van het oog. Dit is het gedeelte waar het licht door naar binnenvalt. De lens bevind zich achter de pupil. De hoornvlies van de hond is groter dan van de mens. Dit is dus ook een reden waarom ze meer licht kunnen opvangen.
Achter het netvlies van de hond bevindt zich een soort spiegeltje, dit wordt ook wel “het tapetum lucidum” genoemd. Het is een glimmend oppervlakte en weerspiegelt binnenkomend licht. Op deze manier kan het licht dus ook extra benut worden.
Het zicht van de hond.
Honden kunnen niet goed details onderscheiden, daarentegen zijn ze wel gevoelig voor kleine bewegingen in de omgeving en op grotere afstanden. Het zicht van de hond richt zich voornamelijk op de grond en ooghoogte, en alles wat er tussen valt. Dit komt omdat ze jagen op alles wat op de grond loopt. De stand van de ogen bepaalt in welke reikwijdte een hond kan zien. De stand van de ogen is per ras / hond verschillend. De ene hond heeft een breder zicht dan het andere.
Ontstoken ogen (jeuk en rode ogen).
Ontstoken ogen kan verschillende oorzaken hebben. Je kunt de ontstoken ogen in 2 soorten verdelen. Infectieus en niet-infectieus. Infectieus is een ontsteking met ziekteverwekkers zoals uit virussen of bacteriën. Bij een infectieus ontstoken oog gaat het in de meeste gevallen om 1 oog. Als er wel sprake is van 2 ogen is de oorzaak meestal een allergie.
Bij niet infectieuze oorzaken kunnen de oorzaken divers zijn:
- Tocht
- Vreemd voorwerp in oog (grasaar)
- Tegen een struik oplopen
- Afwijkende oogleden en oogharen die in het oog prikken
- Trauma
- Allergieën
- Irriterende stoffen (bijv. Zand of rook)
Dit zijn de meeste voorkomende oorzaken uiteraard kunnen er meer oorzaken zijn. Als je het niet vertrouwd of een behandeling helpt niet, neem dan contact op met je dierenarts.
Symptomen.
Een oogontsteking bij een hond kan verschillende symptomen veroorzaken. Als de hond lang met de ontsteking blijft lopen, kunnen de symptomen ook erger worden. Daarom is alertheid belangrijk, want veel honden laten pijn of ongemakken niet snel zien.
Hieronder vind je de meest voorkomende symptomen bij een oogontsteking.
- Dicht knijpen van de ogen.
- Tranende, slijmerige of pussig oogvocht. Ook komt de traanstreep veel voor. Dit is één van de duidelijkste kenmerk van ontstoken ogen.
- Roodheid en zwellingen van de slijmvliezen. Ook kunnen de ogen rood en opgezwollen zijn, dit komt vaak voor in een later stadium na de roodheid en zwellingen van de slijmvliezen.
- Met de poot wrijven langs het oog of met het oog ergens langs schuren.
- Lusteloosheid en ziek zijn.
Verzorgen van het ontstoken oog.
Als je het niet vertrouwd of een vermoeden hebt van een ontstoken oog kun je het beste contact opnemen met de dierenarts. Gelukkig is een ontstoken oog goed te behandelen bij je hond. In veel gevallen worden er oogdruppels voorgeschreven, een oog zalf is ook een optie. Deze bevat vaak een ook hoog gehalte vitamine A.
Voorkomen van een oog ontsteking.
Ontstoken ogen komen regelmatig voor bij honden. Gelukkig zijn er wel manieren om een oogontsteking te voorkomen of de kans erop te verkleinen. Eén van de manieren is het schoonmaken van de ogen in het volgende hoofdstuk gaan we hier verder op in. Andere manieren zijn:
- Je hond niet in de tocht laten staan, zitten of liggen.
- De haren bij de ogen kort houden, zodat het niet kan irriteren.
Ogen schoonmaken (vieze ogen)
Het schoonhouden van de ogen is erg belangrijk, dit voorkomt niet alleen ontstekingen, maar het heeft ook invloed op de levenskwaliteit van je hond.
Gezonde ogen zijn rondom roze, smalle slijmvliezen. De oogleden sluiten goed voor het oog en de wimpers steken naar buiten. Het oog zelf is wit van kleur, met een gekleurde iris en een zwarte pupil. Het oog is glanzend zonder dat er vocht uitvloeit of een waterige blik.
Ongezonde ogen zijn te herkennen aan de onderstaande symptomen:
- Opgezwollen en opstaande slijmvliezen.
- Overmatig vocht. Dit kans zelfs natte haren rond de ogen veroorzaken.
- Grotere pupillen.
- Rode slijmvliezen.
- Roze of rood oogwit.
- Troebele of een waterige blik.
- Witte waas over de ogen.
- Vuil of pus in de ooghoeken.
Een aantal symptomen komen overeen met een oogontsteking, houdt daarom ook de ogen van je hond goed in de gaten. Nogmaals als je het niet vertrouwd neem contact op met je dierenarts.
Schoonmaken van de ogen.
Veel honden vinden het niet prettig als je aan de ogen van je hond zit. Dit heeft te maken met de zelfbescherming, dit doen ze dus niet opzettelijk, ze weten immers ook niet wat jij wil gaan doen en dat het ook voor haar eigen gezondheid is.
Als je hond het niet gewend is dat jij de ogen van haar schoonmaakt, bouw het dan rustig op. Het beste kun je hiermee beginnen als ze nog een pup is. Als je hond het goed doet beloon haar met je stem en eventueel met iets lekkers.
Houd je hond goed vast en zorg dat je één hand vrij hebt voor het schoonmaken van de ogen. Het beste kun je naast de hond gaan zitten en er niet achter.
Als je de ogen regelmatig controleert en schoonmaakt raakt je hond hier snel aan gewend en zal het ook niet veel tijd in beslag nemen.
Je hebt speciale reinigingswater, maar je kunt ook gekookt water, afgekoeld gebruiken. Door het koken wordt het water steriel. Gebruik een wattenschijfje en gebruik elke keer een nieuw. Zo voorkom je dat het vuil weer in het oog terugkomt.
Houdt het haar om het oog kort. Dit voorkomt beschadigingen en irritaties. Het kort houden van het haar bij de ogen kun je zelf doen als je dat durft. Ook dit je dit laten doen bij een trimsalon.
Hieronder vind je een aantal goede reinigingsmiddelen en oogdruppels.
Waarom hebben sommige honden / hondenrassen blauwe ogen?
Honden met blauwe ogen zie je niet dagelijks (als er zelf niet één hebt). Het blijft iets bijzonders om te zien, maar hoe bijzonder is het eigenlijk? Is het toeval of juist iets anders?
Bij blauwe ogen gaat het om irissen die lichter zijn dan normaal, hier kunnen 4 oorzaken voor zijn.
- Het Merle-gen: Dit is de meest voorkomende reden waarom er honden rondlopen met mooie blauwe ogen. Het merle-gen verdunt willekeurige delen van het pigment op de neus en de iris. Als dit gen voorkomt heeft de hond ook vlekken op haar snuit. Honden met twee exemplaren van het merle-gen hebben een verhoogde kans om doof geboren te worden of doof te worden.
- Pigment problemen: Een andere oorzaak van blauwe of licht gekleurde ogen bij honden is dat sommige cellen van de hond geen pigment kunnen produceren. De honden met pigment problemen hebben meestal witte vlekken rond de ogen en op het gezicht. Ook hebben deze honden vaak een roze neus.
- Serie C: is beter bekend als albinisme. Waarschijnlijk heeft een hond met de aandoening albinisme een witte vacht, licht of blauwe ogen en een roze neus.
- Gescheiden gen: Een andere reden voor de lichte / blauwe ogen hebben is een gen dat geen relatie heeft met de kleur van haar vacht. Bij rassen waar dit voor kan komen is de Siberische Husky en bij enkele Border Collies. Honden die in koude gebieden leven en gebruikt worden door de Inuit kunnen verschillende gekleurde ogen hebben, ongeacht de kleur van hun vacht.
Buiten deze vier oorzaken hoe het kan dat honden blauwe ogen hebben vond ik nog een interessant artikel met een onderzoeksresultaat.
Uit een onderzoek dat gepubliceerd is door National Geographic kwam het volgende naar voren: Er bestaat geen blauw pigment. Het gaat erom hoe het licht het oog binnenvalt en door het oog wordt weerkaatst. Dit doet lijken dat de ogen blauw zijn. Net zoals de hemel blauw lijkt terwijl de lucht zelf niet blauw is. (zegt Irizarry de onderzoeker van het artikel)
Welke hondenrassen hebben blauwe ogen?
Als we het over hondenrassen hebben met blauwe ogen denken de meeste mensen aan de (Siberische) Husky. Er zijn nog meer rassen en individuele honden met deze kleur ogen. De rassen met blauwe ogen zie je hieronder. Bij deze rassen komen de meeste blauwe ogen voor. Uiteraard kan er een ander hondenras zijn met blauwe ogen, maar dit komt niet heel vaak voor.
Siberische Husky.
De Siberische Husky is van origine een poolhond. Het is een erg actieve hond die erg veel voor haar baasje over heeft. Dat mensen gelijk aan een husky denken als het om blauwe ogen gaat is vrij logisch, omdat het bij dit ras veel voorkomt en ze er ook om bekend staan. Net zoals de Chow Chow om de blauwe tong bekend staat. Naast blauwe ogen kunnen husky’s ook hele lichte ogen hebben of bruine ogen.
Bij de husky kan het ook voorkomen dat de hond 2 verschillende kleuren ogen heeft. In dit geval gaat het om een blauw en een bruin oog. (dit worden ook wel “maanogen” genoemd) Een ander uiterlijk kenmerk van de Husky is het wolfachtige uiterlijk. Ondanks hun bouw zijn ze atletisch en ook nog eens erg sterk.
Bij de Husky komt normaal gesproken geen doofheid voor, dit komt wel voor bij honden met een merle-gen. Bij Husky’s kunnen wel oogproblemen ontstaan zoals staar, glaucoom en ze kunnen zelfs blind worden na een paar jaar.
Alaskan Klee Kai.
De Alaskan Klee Kai is voor veel mensen een onbekend hondenras. Dit ras lijkt veel op de Husky, maar is wel een stuk kleiner. Het is ook wel logisch dat de Alaskan Klee Kai op de Sibersche Husky lijkt. Dit is namelijk één van de vier rassen die gebruikt worden om de Alaskan Klee Kai te fokken. De kleur van de ogen zijn heel wisselend net zoals bij de Husky. De ogen kunnen blauw, bruin, maar ook heel lichtblauw zijn. Ook een blauw en een bruin oog zijn mogelijk.
Border Collie.
De Border Collie kan blauwe of bruine ogen hebben. Ook komt heterochromie voor bij de Border Collie. Een bruin en een blauw oog komt vaker voor dan 2 blauwe ogen. De Collie heeft naast de ogen ook vaker zijn merle vacht. Wanneer er minder pigment in de vacht zit is de kans ook groot dat de ogen lichter van kleur zijn.
Border Collies worden vaak gebruikt als herdershond, om het vee bij elkaar te drijven. Dit ras is zeer intelligent en ook erg actief en werkt graag voor /met haar baasje.
Vroeger werden de 2 verschillend gekleurde ogen als kwaliteit gezien. Er werd zelfs gedacht dat ze met het ene oog de schaapskudde in de gaten konden houden en met de het andere oog de omgeving.
Australian Shepherd (Australian Herder)
De Australian Shepherd ook wel bekend als de Australian Herder. Hoewel veel mensen denken dat de Australian Shepherd uit Australië komt gezien haar naam is dit niet kloppend. Dit ras komt uit Amerika, waar fokkers Europese en Australische honden kruisten om een hond te fokken die kuddes konden hoeden. Tegelijkertijd werden vanuit Europa Merinoschapen eerst naar Australië en later naar de VS geëxporteerd. Deze herdershonden kregen dus de verwarrende naam Australian shepherd door de schapen.
De Australian Shepherd is net zoals de Border Collie een actieve en intelligente hond. Het ras wordt veelal ingezet als schapenhond, maar is ook zeer geschikt als familiehond.
Er bestaat een grote kans dat de Australian Shepherd blauwe ogen heeft. De kans op verschillende kleuren is wel groter. Het komt zelfs voor dat ze 2 kleuren in 1 oog hebben. Enkele honden hebben amber kleurige ogen. De Australian Shepherd met het gen dat lichte ogen veroorzaakt hebben meestal een rode, tweekleurige of een driekleurige vacht.
Welsh Corgi Cardigan.
De Welsh Corgi Cardigan is een kleine hond, met een lang lichaam, dat vooral is gefokt als herdershond. Door haar kleine lichaam, kan zij gemakkelijk achter kleinere dieren aan gaan, zoals ganzen, eenden en konijnen.
Hun vacht komt in allerlei soorten kleuren, van donkerbruin tot brindle en van zwart tot blue merle. Bij de Merle Blue vacht is de kans op blauwe ogen het grootste. Ook bij de Corgi komt één gekleurd oog voor.
Teckel.
De Teckel is een kleine hond met een lang lichaam. Bij de teckel kunnen ook blauwe ogen voorkomen. Dit komt niet vaak voor en als er sprake is van blauwe ogen komt het eigenlijk alleen voor als de Teckel een merle vacht heeft. Blauwe ogen bij een teckel kunnen ook een teken zijn van gezondheidsproblemen, dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn. Er zijn namelijk ook veel kerngezonde Teckels met blauwe ogen.
Teckels zijn gefokt voor de jacht. Door kun formaat (klein en langwerpig) kunnen ze makkelijk achter hun prooi aan in een hol. Tegenwoordig worden de teckels vooral als huisvriend gehouden. De Teckels hebben wel een grote dosis energie.
Sheltie Shetland sheepdogs.
De Shetland Sheepdog, wederom een herdershond, is ook bekend onder de naam Sheltie. Bij de Sheltie is de kans op blauwe ogen het grootste als de hond een merle vacht heeft.
De Sheltie is een vriendelijke en een intelligente hond, die erg gericht is op mensen en niet goed en veel alleen kan zijn. Daarnaast is het ook een hele actieve hond die de energie wel goed kwijt moet kunnen.
Dalmatiër.
Bij de Dalmatiërs komen blauwe ogen niet veel voor.Als dit wel het geval is oogt het heel bijzonder Ook kan de Dalmatiër één blauw oog en bruin oog hebben. Als een Dalmatiër blauwe ogen heeft, kan dit wel betekenen dat er gehoorproblemen zijn. Ongeveer 30% van de dalmatiërs met blauwe ogen hebben last van doofheid aan 1 of 2 oren.
De Dalmatiër is voor het grote publiek bekend geworden door de Disney films 101 Dalmatiërs. Het is een sociale en intelligente hond, die wel wat gereserveerd kan zijn.
De Dalmatiër valt erg op door zijn grote omvang en haar bijzondere zwarte vlekken. Het karakter is loyaal, speels en intelligent. Het is wel belangrijk dat deze honden hun energie kwijt kunnen, want energie is er in overvloed.
Weimaraner.
De Weimaraner is een Duits Hondenras. De meeste Weimaraners hebben blauwe ogen. Toch zit er een verschil in de kleur van de ogen, je hebt honden met een felblauwe kleur en een grijsblauwe kleur. De ogen van een pasgeboren pup zijn licht van kleur, maar na ongeveer 3 maanden krijgen ze kleur. Persoonlijk vind ik de Weimaraners een prachtige verschijning met hun zilvergrijze vacht.
Doorgaans zijn de Weimaraners drukke honden die bekend staan om hun doorzettingsvermogen en kracht. Ook het uiterlijk is indrukwekkend. Deze honden zijn oorspronkelijk gefokt voor het opsoren van groot wild en als jachthond.