|

10 makkelijke honden voor beginners en gezinnen.

Een hond schaf je niet zomaar aan. Je wilt graag een hond die bij jou en het gezin past. Je neemt namelijk een hond voor een (honden)leven lang. Daarom is het verstandig je eerst goed te verdiepen in het ras. Want je wilt graag een maatje voor het leven.

Toen wij opzoek waren naar een nieuwe hond omdat onze hond overleden was, zijn we echt op zoek gegaan naar een gezinshond die ook veel beweging nodig heeft. Wij hebben toen gekozen voor een Engelse Springer Spaniël. Een hele lieve hond voor het gezin en kan met tijden ook echt een duveltje zijn, ik hou er van.

Gelukkig zijn er veel makkelijke honden, maar ook veel honden zijn met een goede opvoeding zeer geschikt voor de beginnende honden eigenaar of gezinnen. Kijk eens bij onze handboeken, daar heb je voor verschillende rassen een uitstekend handboek hoe je jouw hond het beste op kan voeden. Ook buiten deze e-books zijn er veel boeken over het opvoeden van je hond.

Hieronder vind je 10 rassen die zowel geschikt zijn voor gezinnen als voor beginners. Het is wel zo dat elke hond anders is en dat de opvoeding ook een belangrijke rol speelt in hoe makkelijk je hond is. De honden van hetzelfde ras kunnen dus flink verschillen. Mis jij nog een ras, laat het mij weten, wellicht kan ik deze toevoegen aan de lijst.

De Franse Bulldog

De Franse Bulldog werd ooit gebruikt als stierenvechter en is tegenwoordig niet meer weg te denken als huisvriend. Deze huisvriend heeft een opvallend uiterlijk met omhoogstaande oren (ook wel vleermuisoren genoemd), een platte snuit en een klein maar gespierd lichaam.

De Franse Bulldog is over het algemeen een stille hond en daardoor ook ideaal in een appartement en een kleine (rijtjes) woning. Deze hond kan goed omgaan met kinderen, mits deze respectvol en rustig met de hond omgaan.

Het karakter van de Franse Bulldog is levendig, vriendelijk, koppig, kan ook waaks zijn. De hond heeft weinig verzorging nodig door de korte vacht. Wel is regelmatig borstelen aanbevolen. Tijdens de rui periode kan je de hond iets meer borstelen, een rubberen borstel is wel handig voor de Franse Bulldog.

Wel een aandachtspuntje is de gezondheid, met name de ademhaling. Door de korte snuit hebben veel Franse Bulldogs last van hun ademhaling. Ook het reguleren van hun lichaamstemperatuur kan problemen geven, met name met warm weer. Dan is het verstandig om extra maatregelen te nemen en rustig aan te doen met dit ras.


Bretoense spaniël

De Bretoense Spaniël, of Epagneul Breton, zoals dit ras ook wel wordt genoemd, is een middelgrote hond. Hoewel dit van oorsprong een jachthond is, kan de Bretoense Spaniël ook perfect als gezinshond en is lief voor kinderen. Het karakter van dit ras is vriendelijk, vrolijk, gehoorzaam, zachtaardig, vreedzaam, maar ook ondeugend en zeer actief.

Hoewel de hond zeer onderhoudsvriendelijk, 1 à 2 keer per week borstelen is doorgaans voldoende. Heeft de hond wel veel beweging en uitdaging nodig. Krijgt de hond dit niet voldoende kan zij zich gaan misdragen. Een grote tuin of erf is ideaal voor dit ras die erg graag buiten is. Spelen, wandelen en speuren zijn ook één van haar favoriete bezigheden.


Labrador Retriever

De Labrador Retriever is niet voor niets één van de populairste hondenrassen. Dit ras was van oorsprong een jachthond en is nog steeds een uitstekende jager op het veld. Daarnaast is het een geweldige huisvriend en een zeer goede blindengeleidehond. De Labrador wordt ook vaak ingezet als drugshond.

De Labrador Retriever is zeer intelligentie, heeft een zachte persoonlijkheid, wil gaan pleasen. Daarnaast is het ras geduldig, beschermend, liefhebbend en betrouwbaar. De Labrador is ook erg goed met kinderen.

De honden zijn makkelijk te trainen, en als je ze goed gesocialiseerd zijn kun je ze ook makkelijk overal mee naar toe genomen worden.

Dankzij hun hoge intelligentie en het willen presteren, zijn ze uitstekende jagers op het veld, geweldig gezelschap en fantastische blinde begeleidingshonden. Labradors houden van iedereen, kinderen, volwassenen en ja zelfs inbrekers. Het zijn niet zulke goede wachthonden, maar ze zijn erg makkelijk te trainen.

De labrador is een enthousiaste hond en heeft vooral in de jonge jaren veel beweging nodig. Door de omvang kunnen ze soms lomp en onstuimig overkomen. Het ras wordt rustiger naarmate ze ouder wordt. De hond is over het algemeen erg graag buiten. Dus een grote tuin vinden ze wel prettig.


Golden Retriever

De Goldenretriever is niet alleen een echte jachthond, maar ook een familie hond. Ze willen namelijk alles graag goed doen voor het gezin en de baas. Dit maakt het ze ook één van de makkelijkste hondenrassen. Ze leren ook snel en omdat ze graag willen presteren. De golden retrievers zijn over het algemeen ook erg goed met kinderen van alle leeftijden en worden makkelijk vriendjes met jan en alleman.

De Golden Retriever is iets kleiner dan de Labrador. De karakter eigenschappen zijn zelfverzekerd, vriendelijk, loyaal en slim. Ze zijn niet agressief en verlegen, maar we heel geduldig. Dit maakt het ook een echte familiehond, ook met kinderen. De Golden Retriever is gefokt voor de jacht, maar worden tegenwoordig ook vaak gebruikt als hulphond. Bijvoorbeeld als blindengeleidehond.

De Golden Retriever heeft wel een aanleg om dik te worden. Daarom is veel beweging wel essentieel. Het voordeel is dat ze gek zijn op spelen zowel fysiek als geestelijk. Dus puzzelspelletjes zijn erg geschikt voor dit ras.


Boxer

Eind van de 19e eeuw is de Boxer is Duitsland gefokt. Het ras is gefokt om zowel te kunnen verdedigen als aanvallen en moest ook snel zijn, goed kunnen springen en een groot uithoudingsvermogen hebben. Tegenwoordig is de boxer een echte huishond. Ze zien er misschien nog wel bruut en gevaarlijk uit. Maar dit is niet het geval, ze kunnen in de meeste gevallen goed omgaan met kinderen, zijn loyaal, vriendelijk, opgewekt, energiek, onbevreesd, moedig en speels.

Vooral de jonge boxers kunnen hyperactief zijn, maar ondanks dit zijn ze wel goed te trainen. De boxer heeft wel veel beweging nodig en doen het zeer goed in actieve gezinnen en huishoudens. Ook zijn de boxers nooit te moe om te spelen. Hoewel ze makkelijk zijn in onderhoud hebben we wel een minpuntje. Ze kwijlen behoorlijk. Dit is wel belangrijk om rekening mee te houden voordat je een boxer aanschaft. Je zult wel eens het huis moeten poetsen als de grote kop enthousiast heen en weer schud. Het ras behoort tot de groep van de dogachtigen en wordt gezien als middelgrote tot grote hond.


Poedel

De poedel heb je in 3 verschillende groottes. De kleinste is de Toy poedel en de grootste de Koningspoedel. De Poedel is over het algemeen het makkelijk te trainen.Ze leren zeer makkelijk, maar ook leren ze makkelijk de foute dingen aan, dus let hier wel goed op. Daarom is een strakke opvoeding wel zeer belangrijk want een poedel kan veel temperament hebben.

De poedel moet met regelmaat geborsteld worden (meerdere keren in de week) en geschoren worden. Dit kun je uiteraard zelf doen of bij een trimsalon. De poedel valt onder de hypoallergeen honden en zijn geschikt voor mensen met een (honden)allergie.

Het karakter van de poedel is actief, geduldig, trouw, vrolijk, Intelligent en vriendelijk. De poedels zijn ook goed met kinderen en een echte gezelschapshond


Labradoodle

De Labradoodle is een kruising tussen een Koningspoedel en een Labrador Retriever. Beide rassen zijn ook te vinden in deze lijst. De Labradoodle valt op door haar energievermogen en haar intelligentie. Daarom is het ras ook geschikt om ingezet te worden als hulphond.

De Labradoodle is ook altijd in voor iets geks en ondeugends en daarom is het belangrijk dat je meteen de hond grenzen leert. Een goede opvoeding is ook echt belangrijk bij dit ras. De hond is wel makkelijk trainbaar. Deze speelse en enthousiaste hond heeft veel beweging nodig.

De Labradoodle is een echte gezinshond en is ook goed met kinderen. Daarnaast is ze ook nog waaks, maar blaft niet om het minste of geringste.

De vacht van de Labradoodle is ideaal voor mensen met een allergie, omdat dit ras minder verhaart en huidschilfers achterlaat. De mooie gekrulde vacht heeft wel aandacht nodig. De hond moet regelmatig geborsteld worden, minimaal 3 à 4 keer per week.


Greyhound

De Greyhound is een groot hondenras. Dit bijzondere ras is zachtaardig en aanhankelijk, geduldig, slank, atletisch gebouwd en erg snel. Het ras is gemaakt om te rennen daarom is veel beweging ook erg belangrijk. De hond heeft echt meerdere wandelingen op een dag nodig, zowel korte als lange wandelingen. Naast wandelen zou je ook met de hond kunnen fietsten dan kunnen ze zich goed uitleven.

Greyhounds zijn zachtaardige en aanhankelijke honden, en hoewel ze enkele specifieke behoeften hebben, zijn het geweldige honden als je voor het eerst een hond neemt. De Greyhounds hebben een sterk jachtinstinct daarom is aangelijnd wandelen aan te raden. In Spanje worden de Greyhounds veel gebruikt voor hondenraces. Hier rennen ze achter een namaakhaas aan.

De Greyhounds hebben wel een goede opvoeding nodig, maar zijn ideaal voor de beginner en gezinnen die graag actief bezig zijn. Qua verzorging heb je het makkelijk, deze hond hoef je met haar stevige en korte vacht maar 1 keer per week te borstelen.

Naast het actief zijn heeft de Greyhound nog 1 grote hobby en dat is slapen. Dit doen ze het liefst op de bank of een zachte ondergrond.


Beagle

De Beagle is oorspronkelijk een jachthond. Deze slimme en vriendelijke hond heeft een uitstekend uithoudingsvermogen en is stevig gebouwd. De Beagle doet het erg goed in actieve gezinnen met kinderen, ze kan over het algemeen ook erg goed met andere huisdieren overweg. Ze is graag buiten en heeft veel beweging nodig.

Qua verzorging moeten ze wel regelmatig geborsteld worden, want ze verharen wel. Qua opvoeding heeft deze hond wel een strakke aanpak nodig en ze kan slecht alleen zijn, dan kan ze de boel op de kop zetten en dingen kapot maken ook veel en hard blaffen kan voorkomen bij lang alleen zijn. Het is een echt gezelschapsdier.


Cavalier King Charles Spaniel

De Cavalier King Charles Spaniël is een lief en zachtaardige kleine hond. Deze hond is graag binnen en kan ook goed gehouden worden in een appartement. Als je een lekkere mand of bank voor de hond hebt is ze snel op haar gemak. Ze zijn vrij lui aangelegd en hebben minder beweging nodig dan veel rassen hierboven. Pas wel op dat dit ras wel aanleg heeft om dik te worden. Dus bewegen is wel belangrijk.

De Cavalier King Charles Spaniël is graag onder de mensen en is ook goed met kinderen. Dit ras heeft wel de nodige verzorging nodig. Met name de vacht, deze is lang en moet goed verzorgd en geborsteld worden.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie